Prebaľovanie potravín dostane nové pravidlá

NETKY.SK • 3 Február 2015, 11:57 • 2 min
Prebaľovanie potravín dostane nové pravidlá

BRATISLAVA - Prevádzkovatelia, ktorí balia, respektíve prebaľujú potraviny z pôvodného obalu do nového obalu, budú musieť túto činnosť vopred nahlásiť štátnej alebo príslušnej veterinárnej a potravinovej správe.

slovakia

left justify in out

Oznámia čas, druh i množstvo prebaľovanej potraviny. Inšpektori budú robiť náhodné kontroly. Nové pravidlá zavádza ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) v novele zákona o potravinách, ktorú schválil parlament. 

 

Novela zároveň držiteľom licencie na prebaľovanie potravín stanovuje, že budú musieť mať v zamestnaneckom pomere odborne spôsobilú osobu, ktorá bude garantom kvality. Garantom môže byť len človek s príslušnou kvalifikáciou v oblasti potravinárstva alebo veterinárneho lekárstva. Týkať sa to nebude prvovýrobcov. Pôvodne chcel rezort odobrať licencie na prebaľovanie a vydávať nové na základe prísnejších kritérií, avšak tento postup mu znemožnila európska legislatíva. 


Novela zákona zároveň zo slovenskej legislatívy vypúšťa definíciu pojmov "dátum spotreby" a "dátum minimálnej trvanlivosti", či ustanovenia o označovaní potravín, pretože tie sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu a Rady. Úpravou sa predchádza duplicite. 

 

Agrorezort tiež nahradzuje v legislatíve pojem "internetový predaj" pojmom "predaj na diaľku". Odôvodňuje to tým, že nový pojem plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. "Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácií na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a pod. Nepredávajú cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich treba telefonicky alebo písomne," konštatuje MPRV. 

 

Návrh agrorezortu ďalej rozširuje zoznam prevádzkarní o prevádzkarne na výrobu klíčkov, ktoré musia byť schválené príslušným orgánom a spĺňať stanovené požiadavky pred začatím výroby. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies