Pre trenírky na Pražskom hrade pôjdu pred súd tri osoby zo skupiny Ztohoven

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 15:30 • 2 min
Pre trenírky na Pražskom hrade pôjdu pred súd tri osoby zo skupiny Ztohoven

PRAHA - Za zvesenie prezidentskej štandardy a jej nahradenie obrími červenými trenírkami pôjdu pred súd traja členovia skupiny Ztohoven. Štátny zástupca na nich podal obžalobu za výtržníctvo, krádež a poškodzovanie cudzej veci, informovala dnes na svojej webovej stránke Česká televízia.

slovakia

left justify in out

Štátny zástupca je presvedčený, že má teraz v rukách všetky potrebné podklady, aby dokázal, že členovia skupiny Ztohoven vlani v septembri spáchali na Pražskom hrade trestné činy. "Môžem potvrdiť, že sme dnes podali obžalobu na tri osoby. Policajný orgán doplnil vyšetrovanie o potrebné dôkazy. Vecou sa teraz bude zaoberať Obvodný súd pre Prahu 1," povedal štátny zástupca Jan Lelek.


Súdy pôvodne v prípade vyvesenia trenírok konali v skrátenom konaní. Obvodný ani odvolací súd však obžalovaných nepotrestali. V spise podľa nich nebol dostatok dôkazov; sudcom chýbali najmä výsluchy svedkov, ktorí sa mali vyjadriť k poškodeniu strechy a stožiaru.


Červené trenírky vyvesili na Pražskom hrade traja muži z umeleckej skupiny Ztohoven vlani v septembri s cieľom vyjadriť kritický postoj voči prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa nich trenírky predstavovali "štandardu muža, ktorý sa nehanbí za nič". Na strechu vyliezli po lešení v prezlečení za kominárov. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček neskôr uviedol, že pri udalosti došlo ku škode takmer 100.000 korún. Štandarda, ktorej cena bola vyčíslená na 33.000 korún, sa totiž stratila, skupina navyše údajne poškodila strechu a stožiar.


Okrem politického a trestnoprávneho rozmeru čin ovplyvnil aj pozíciu činiteľov zodpovedných za bezpečnosť prezidenta. Kvôli incidentu neskôr vo funkcii skončili šéf Bezpečnostného odboru Pražského hradu Jan Fulík, veliteľ Hradnej stráže Radim Studený, ako aj veliteľ prezidentovej ochranky Petr Dongres, konštatuje ČT.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies