Pre program KaHR zostalo v eurofondoch ešte 160 miliónov eur, čerpanie možno zvýšiť na 75 %

NETKY.SK • 29 Október 2015, 14:58 • 2 min
Pre program KaHR zostalo v eurofondoch ešte 160 miliónov eur, čerpanie možno zvýšiť na 75 %

BRATISLAVA - Na projekty v Operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast 2007 - 2013 (OP KaHR) by sa do konca tohto roka malo podľa ministerstva hospodárstva využiť ešte zhruba 160 mil. eur. Podiel celkového čerpania v tomto programe sa tak môže zvýšiť na 75 % aktuálnej alokácie.

slovakia

left justify in out

"Čerpanie bude prebiehať aj začiatkom budúceho roka, keďže veľké množstvo projektov bude fyzicky ukončené až koncom tohto roka, čím sa značný objem čerpania prostriedkov posunie na začiatok roka budúceho," informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Riadiacim orgánom uvedeného programu je práve rezort hospodárstva.


Program KaHR využil z peňazí Európskej únie do konca septembra 562,65 mil. eur, čiže 58,11 % zo záväzku 968,25 mil. eur. Spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu dosiahlo 94,42 mil. eur, čo je 57,63 % zo záväzku 163,82 mil. eur. Miera využívania peňazí v tomto programe je najnižšia z jedenástich programov v Národnom strategickom referenčnom rámci. Objem použitých finančných prostriedkov EÚ v programe KaHR za deväť mesiacov tohto roka dosiahol 54,53 mil. eur a podiel čerpania oproti koncu vlaňajška vzrástol o 5,63 percentuálneho bodu. Štát v tomto období prispel sumou 9,05 mil. eur a miera sa zvýšila o 5,52 percentuálneho bodu.


Alokácia programu KaHR bola dodatočne navýšená o viac ako 25 % pôvodnej výšky, teda o 225 mil. eur, vrátane zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu. Dôvodom zvýšenia objemu bolo to, že iné programy nedokázali peniaze vyčerpať a hrozilo ich prepadnutie. Navýšenie alokácie programu sa tak podľa rezortu hospodárstva prejavilo okamžite percentuálnym poklesom jeho čerpania. "K 30. septembru 2012 bolo vyčerpaných 47 % a o mesiac neskôr ako dôsledok navýšenia len 39 %. V súčasnosti je z pôvodnej sumy vyčerpaných viac ako 75 % a z navýšenej alokácie len 58 %," uviedla Žiaková.


V spolupráci so zástupcami Európskej komisie (EK) sa pripravuje zapojenie programu KaHR do financovania iniciatívy JESSICA (Spoločná európska podpora pre udržateľné investície v mestských oblastiach). Na Slovensku je realizovaná cez Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a jej cieľom je poskytovanie návratného financovania pre investície do existujúcich bytových domov v mestských oblastiach na zlepšenie ich energetickej efektívnosti. "V tejto súvislosti sa v súčasnosti finalizuje návrh revízie programu KaHR, ktorá umožní doplnenie existujúcich zdrojov v ŠFRB o takmer 60 mil. eur na úvery poskytované v budúcom roku," priblížila Žiaková.


Nezrovnalosti a vratky v programe KaHR pri zdrojoch EÚ koncom septembra dosiahli 26 mil. eur (4,62 % z objemu čerpania) a pri spolufinancovaní 4,37 mil. eur (4,62 %). "Celková predpokladaná výška korekcií, ktoré EK za program KaHR nepreplatí, je vo výške 28,05 mil. eur za zdroj EÚ," potvrdila Žiaková. "Z toho výška plošnej finančnej opravy bola potvrdená vo výške 22,76 mil. eur za zdroj EÚ a výška ostatných potvrdených korekcií, ktoré sú v štádiu vymáhania, je 5,28 mil. eur," dodala.


Na spomalenie čerpania v programe KaHR malo podľa ministerstva hospodárstva výrazný vplyv aj sprísnenie pravidiel a predĺženie verejného obstarávania, ako aj dočasné pozastavenie platieb prijímateľom. Dôvodom bolo spätné overovanie nedostatkov zistených v audite EK. Platby na projekty v programe na základe aktivít riadiaceho orgánu komisia uvoľnila 9. júna a v súčasnosti ich prepláca. "Riadiaci orgán zabezpečil všetky predpoklady, aby alokácia programu bola úspešne vyčerpaná," tvrdí Žiaková. Objem vyhlásených výziev 1,5-násobne prevyšuje alokáciu programu. Prijímatelia podľa rezortu často realizujú projekty na poslednú chvíľu, čo negatívne vplýva na ich úspešnosť, a tak nie sú schopní plniť zmluvné podmienky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies