Pre Nemecko je zapojenie MMF do pomoci Grécku zásadné

NETKY.SK • 18 Január 2017, 13:56 • 2 min
Pre Nemecko je zapojenie MMF do pomoci Grécku zásadné

BERLÍN/ATÉNY - Nemecká vláda stále očakáva, že sa Medzinárodný menový fond (MMF) zapojí do tretieho záchranného programu pre Grécko. Oznámila to hovorkyňa nemeckého ministerstva financií (MF) v reakcii na článok v dnešnom vydaní denníka Bild, podľa ktorého je minister financií Wolfgang Schäuble pripravený pokračovať v pomoci Grécku aj bez MMF.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa na brífingu uviedla, že pre Nemecko je zapojenie MMF do pomoci Grécku "zásadné".

 

Grécky premiér Alexis Tsipras medzitým vyhlásil, že Atény dokončia druhú revíziu plnenia podmienok záchranného programu bez toho, aby museli prijať novú legislatívu a úsporné opatrenia na obdobie po roku 2018, keď program končí.

 

"Vystúpenie z programu v polovici roka 2018 je očividné," povedal dnes Tsipras v gréckom parlamente. "Revízia (plnenia podmienok) programu bude ukončená a bez prijatia dodatočnej legislatívy na obdobie po skončení programu," povedal.

 

Atény chcú urýchlene dokončiť revíziu plnenia podmienok záchranného programu, aby sa dostali na zoznam krajín, ktorých dlhopisy môže nakupovať Európska centrálna banka (ECB) v rámci tzv. kvantitatívneho uvoľňovania. To by Grécku vydláždilo cestu k návratu na dlhopisové trhy.

 

Ale revízia stagnuje. Dôvodom sú rozdielne názory veriteľov - európskych inštitúcií a MMF - na schopnosť Grécka plniť fiškálne ciele aj po roku 2018.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies