Pre lepší účinok medu je vhodnejšie ho konzumovať samostatne, tvrdí odborníčka

NETKY.SK • 22 December 2016, 7:53 • 2 min
Pre lepší účinok medu je vhodnejšie ho konzumovať samostatne, tvrdí odborníčka

HUMENNÉ – Pre intenzívnejší účinok medu na ľudský organizmus je lepšie ho konzumovať samostatne.

slovakia

left justify in out

"My odporúčame, keď sme si istí, že máme pravý, kvalitný, nepančovaný, nezahrievaný med, ktorý obsahuje všetky tie látky, ktoré obsahovať má, konzumovať ho na lyžičke a nechať ho rozpustiť v ústnej dutine čo najdlhšie," vysvetlila pre TASR Iveta Krajňáková z Humenného, ktorá sa venuje apiterapii. Med sa tak dostáva priamo do krvného obehu. Konzumentom ho odporúča podávať nie na kovovej, ale na umelohmotnej alebo drevenej lyžičke trikrát denne.

 

Med má rôznorodé zloženie. Rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť iných látok, je zdrojom okamžite využiteľnej energie. Podľa slov Krajňákovej ho ľudia zvykli používať tiež ako náhradu sladidla do kávy či čaju. Jeho antibakteriálny účinok sa však pri vyšších teplotách, ako je 40 stupňov Celzia, stráca. Rovnako je to pri medoch, ktoré sú zahrievané. "Ľudia totiž nechcú skryštalizovaný, ale tekutý med, preto ho firmy pre radosť zákazníka zahrievajú," dodala s tým, že v takejto podobe slúži naozaj ako sladidlo. Cukornatosť medu je preto podľa jej slov žiadaná.

 

Obsahuje tiež vitamín C, minerály, enzýmy a ďalšie zložky. Tie súvisia aj s druhom medu. "Pri nachladnutí napr. používame lipový, pri problémoch s tráviacim traktom zas pohánkový či gaštanový," priblížila. Najvšestrannejší je však zmiešaný, pretože pochádza z rôznych bylín. Med rozpustený v studenej vode zvyšuje kyslosť v tráviacom trakte, naopak, v teplej vode ju znižuje a zároveň potláča pálenie záhy. Neodporúča ho však užívať pri akútnych chronických prípadoch. "Tam sú už vhodné iné včelie produkty," dodala.

 

Medom sa dá podľa jej slov potláčať aj alkoholizmus, je vhodný pri problémoch so spánkom, pretože upokojuje. "Keď máme veľkú chuť na sladké, siahneme po mede a tá chuť pominie. Navyše, od medu sa nepriberá," skonštatovala. V súčasnosti ho ľudia využívajú nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. Krajňáková ho odporúča ženám aj ako masku na tvár, vhodný je aj na celulitídu. Klinicky testovaný med sa môže aplikovať na rany, preležaniny alebo popáleniny.

 

Podľa jej slov je jedným z receptov, ako môže konzument zistiť, či je med kvalitný, nechať ho pustiť do pohára s vlažnou vodou. Keď padne na dno a nerozpustí sa, vtedy je veľká pravdepodobnosť, že je pravý. Pokiaľ sa začne rozpúšťať, je nadrábaný. Človek by preto podľa Krajňákovej mal med kupovať od včelára, ktorého pozná a o ktorom vie, že je seriózny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona