Pražská primátorka Krnáčová dá preveriť predaj vily Zemanovho kancelára

NETKY.SK • 8 Január 2015, 13:56 • 2 min
Pražská primátorka Krnáčová dá preveriť predaj vily Zemanovho kancelára

PRAHA - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (hnutie ANO) dá preveriť, za akých okolností a či v súlade s predpismi a za správnu cenu predalo mesto v roku 2005 vilu v Strašniciach podnikateľovi Radkovi Luňákovi.

slovakia

left justify in out

Tento dvojposchodový dom si vlani kúpil vedúci kancelárie prezidenta Miloša Zemana, Vratislav Mynář, za 5,5 milióna českých korún. Podľa niektorých odborníkov za nižšiu cenu, než je jeho skutočná hodnota.
     

Ako dnes napísali denník Právo a spravodajský portál Novinky.cz, 5,5 milióna korún je podľa oficiálnej cenovej mapy hodnota len samotného pozemku.
     

Krnáčová má v úmysle preskúmať všetky väčšie predaje a prevody majetku mesta do rúk súkromníkov. Primátorka chce podľa jej hovorkyne Petry Hrubej zistiť, či mesto zaobchádzalo so svojimi nehnuteľnosťami ako poriadny hospodár.
     

Pokiaľ ide o vilu v pražskej štvrti Strašnice na ulici U Krbu, môže Krnáčovej pri preverovaní jej predaja pomôcť posudok z októbra 2004 od znaleckého ústavu Kopprea, ktorý si dalo mesto za týmto účelom zhotoviť. Denník Právo má jeho kópiu.
     

Znalci stanovili obvyklú (trhovú) cenu nehnuteľnosti aj s pozemkami na 8,9 milióna korún, pričom samotný dom ocenili na vyše 4,1 milióna korún a pozemky mali mať hodnotu viac ako 2,3 milióna korún. Mesto pritom celý objekt aj s pozemkami predalo Luňákovi za 8,25 milióna korún.
     

Skutočná cena, za ktorú podnikateľ získal vilu od magistrátu, bola teda o 650.000 korún nižšia. Luňák v januári 2013, teda o vyše sedem rokov neskôr, predal dom advokátovi Vítovi Širokému už len za 5,1 milióna korún. 
     

Široký, ktorý zastupuje napríklad odsúdeného lobistu Romana Janouška, chcel podľa svojich slov vo vile aj žiť. Keďže však na jej rekonštrukciu nemal peniaze, vilu predal ďalej - a práve Mynářovi za sumu 5,5 milióna korún. Mynářa pokladal za solídneho a korektného kupca.
     

V stredu denník Lidové noviny priniesol informáciu, že Mynář získal už skôr od mesta iný dom - polovicu vily na Jánskom vršku v historickej časti blízko Pražského hradu. 
     

Mynář v roku 2003 kúpil najprv polovicu vily od Václava Herrmana za 3,5 milióna korún. O tri roky mu zvyšnú polovicu predala mestská časť Praha 1 za 8,5 milióna. Potom však nechal znalca oceniť celú vilu na 28 miliónov korún, uviedol portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies