Právnici Pussy Riot žalujú ruský štát pred ESĽP v Štrasburgu

NETKY.SK • 7 Február 2013, 12:17 • 2 min
Právnici Pussy Riot žalujú ruský štát pred ESĽP v Štrasburgu

Právnici Pussy Riot žalujú ruský štát pred ESĽP v Štrasburgu - Krimi Právnici troch členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, odsúdených za protestnú akciu v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, podali žalobu na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sí

slovakia

left justify in out

imgPrávnici troch členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, odsúdených za protestnú akciu v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, podali žalobu na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. 

Mariu Aľochinovú, Jekaterinu Samucevičovú a Nataliu Tolokonnikovovú odsúdil na dva roky väzenia za punkovú modlitbu Bohorodička, vyžeň Putina!, ktorou v hlavnom moskovskom chráme protestovali proti návratu vtedajšieho premiéra Vladimira Putina do úradu prezidenta. Rozsudok nad Samucevičovou neskôr odvolací súd zrušil. 

Právnici žiadajú, aby ESĽP uznal ruskú vládu vinnou za to, že porušila právo mladých žien na slobodu slova, ich právo na spravodlivý súdny proces a dôstojné zaobchádzanie, ktoré sú súčasťou Európskej konvencie ľudských práv. 

Ako uvádza ruský spravodajský server Gazeta.ru, samotní sudcovia ESĽP sa o kauzu veľmi zaujímajú a žiadali právnikov odsúdených žien, aby im príslušné dokumenty poslali čo najskôr. Spis obhajoby členiek Pussy Riot má 355 strán, pričom 50 z nich je text samotnej žaloby, uvádza Gazeta.ru.

Odsúdenie na tresty odňatia slobody na základe obvinenia z "chuligánstva motivovaného náboženskou neznášanlivosťou" vyvolalo v Rusku i zahraničí veľké pobúrenie a pre mnohých je dôkazom netolerantného prístupu prezidenta Putina k jeho odporcom, napísala agentúra AP.

Advokáti členiek skupiny neuviedli, akú kompenzáciu ich mandantky od ruského štátu žiadajú. Jekaterina Samucevičová pre Gazeta.ru uviedla, že pre ne je oveľa dôležitejšie, aby ESĽP konštatoval ich nevinu, a naopak označil ruský štát za vinný za porušenie ľudských práv. "Myslím, že naše šance nie sú malé, keďže náš prípad sledovala celá Európa," poznamenala Samucevičová.

Kým Samucevičová je na základe verdiktu odvolacieho súdu na slobode, Tolokonnikovová si odpykáva trest vo väzenskej kolónii v Mordvianskej republike a Aľochinová v Uralskom kraji.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies