Pravica v Košiciach rokuje o kandidátovi na primátora

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 10:58 • 2 min
Pravica v Košiciach rokuje o kandidátovi na primátora

KOŠICE – Zástupcovia politických strán a hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), Sme rodina - Boris Kollár, Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), NOVA, Strana maďarskej komunity (SMK), Demokratická strana (DS) a ŠANCA sa ani po troch mesiacoch rokovaní nedohodli na spoločnom kandidátovi na post košického primátora, ktorého postavia do súboja v komunálnych voľbách v novembri tohto roku.

slovakia

left justify in out

Ako po poslednom kole rokovaní informoval Michal Kravčík, poverený vyjednávaním za OĽANO, pri výbere kandidáta na primátora Košíc sú v súčasnosti v hre tri mená - Rastislav Masnyk, Viliam Novotný a Jaroslav Polaček.

Rokovania tzv. Košického pravicového klubu prebiehajú od začiatku roka tohto roka s cieľom zabezpečiť jednotný postoj a kandidátku pravicových strán v komunálnych voľbách 2018. Kravčík informoval, že na rokovaní sa zúčastňujú zástupcovia politických strán a hnutí - OĽANO, Sme rodina, SaS, KDH, NOVA, SMK, DS a ŠANCA. Možní kandidáti boli hodnotení regionálnymi zástupcami uvedených strán.

Kandidát Rastislav Masnyk získal podporu troch politických subjektov, konkrétne OĽANO, Sme rodina a DS. Viliama Novotného podporujú ŠANCA a SMK, a Jaroslava Polačeka podporuje SaS. Kandidatúru Polačeka však odmieta KDH, k ďalším kandidátom sa hnutie zatiaľ nevyjadrilo.

Rastislav Masnyk (44-ročný) s narodil Košiciach, kde v súčasnosti pôsobí ako advokát. Predtým pôsobil vo VSŽ a U.S. Steel Košice. Ovláda viacero svetových jazykov a má bohaté odborné skúsenosti z podnikateľskej sféry. V roku 2014 za stranu SaS neúspešne kandidoval na europoslanca a predsedu Košického samosprávneho kraja, no potom zo strany odišiel. V súčasnosti nie je členom žiadnej politickej strany alebo hnutia.

Viliam Novotný (45-ročný) je politik a lekár. V politike na regionálnej aj celoštátnej úrovni sa pohybuje od roku 2000. Až do roku 2014 pôsobil v rôznych politických funkciách, pričom od roku 2002 až do roku 2014 bol poslancom NR SR. Momentálne je predsedom mimoparlamentnej politickej strany ŠANCA.

Jaroslav Polaček (42-ročný) vyštudoval Technickú Univerzitu Košice - Hutnícka fakulta. V minulosti pracoval pre U.S. Steel Košice, riadil súkromnú spoločnosť zaoberajúcu sa zberom a likvidáciou odpadov a pôsobil aj ako prednosta Miestneho úradu Mestskej časti Košice – Sever. Je poslancom košického mestského zastupiteľstva a od roku 2017 aj poslancom Košického samosprávneho kraja.

Podľa Kravčíka je ambíciou pravice komunálne voľby vyhrať, zodpovedne mesto Košice riadiť, prekonať krízové obdobie a zabezpečiť trvalý a zdravý rozvoj mesta. Vyslovil však obavu, že pravica sa nedokáže zjednotiť na jednom spoločnom kandidátovi, keďže KDH zatiaľ nevyjadrilo podporu ani jednému z vyššie spomenutých kandidátov a pravdepodobne uvažuje o vlastnom kandidátovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies