Prasknutý displej na telefóne? Žiaden problém, vedci vyvinuli látku, ktorá sa sama opraví

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 13:47 • 2 min
Prasknutý displej na telefóne? Žiaden problém, vedci vyvinuli látku, ktorá sa sama opraví

LONDÝN – V blízkej budúcnosti už nebudete musieť dávať do opravy rozbitý displej na telefóne.

slovakia

left justify in out

Chemici totiž vynašli nové použitie pre materiál, ktorý sa skladá zo zmesi karbónov a pôvodne bol vyvinutý pre krídla lietadiel.

 

Táto samoopravujúca látka má spôsobiť revolúciu v niekoľkých odvetviach. L’Oreal už rokuje s výrobcami ohľadom vývoja samoopravujúceho laku na nechty.

 

Okrem toho z nej môžu ťažiť napríklad čelné sklá na aute, farby, rámy na bicykel, alebo aj veterné turbíny.

 

Ako to funguje?

Podobne ako krv, ktorá sa zráža a vytvára chrastu, aby ochránila ranu, milióny mikroskopických sfér prasknú a vypustia kvapalinu. Tá potom vyplní prasklinu a pomocou chemickej reakcie zatvrdne ako lepidlo. Výsledkom je takmer pôvodný stav materiálu.

 

Tento materiál má dokonca v niektorých prípadoch 100%-nú obnoviteľnosť mechanickej sily, bol vyvinutý na britskej univerzite v Bristole.

 

„Inšpirovali sme sa ľudským telom. Ak sa zraníme, krvácame, máme chrastu a potom sa uzdravíme. Rovnakú funkciu sme vložili aj do syntetického materiálu: „Spravme niečom, čo sa dokáže samo zahojiť“,“ povedal Duncan Wass z tímu Bristolskej univerzity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies