Praktiky CIA môžu podľa expertov viesť k psychickým traumám vypočúvaných

NETKY.SK • 23 December 2014, 07:58 • 2 min
Praktiky CIA môžu podľa expertov viesť k psychickým traumám vypočúvaných

WASHINGTON - Tvrdé techniky výsluchu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktoré využívali pri vypočúvaní podozrivých z terorizmu, môžu zanechať dlhodobú psychickú traumu. Podľa agentúry AP to dnes uviedli experti z oblasti neurológie.

slovakia

left justify in out

Správa amerického senátneho výboru zverejnená začiatkom tohto mesiaca opisuje, ako sa osoby, ktoré takéto výsluchy viedli, usilovali dostať zadržiavaných do pozície pasivity a bezmocnosti. Využívali na to techniky ako odopieranie spánku, ale i stresové situácie, napríklad tzv. simulované topenie (waterboarding) s cieľom vyvolať stav, ktorý psychológovia nazývajú "naučenou bezmocnosťou".
      

Poradca neziskovej organizácie Lekári pre ľudské práva Vincent Iacopino podľa AP uviedol, že senátna správa o praktikách CIA obsahuje dramatické príklady ľudí, ktorí budú dlhodobo psychicky poškodení. Pravdepodobne budú trpieť posttraumatickou stresovou poruchou, depresiou či trvalými zmenami osobnosti. Podľa jedného z odborníkov ich "mozog už nikdy nebude taký, aký bol predtým".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies