Praha kritizuje Moskvu za rozohnanie akcie k výročiu okupácie 1968

NETKY.SK • 26 August 2013, 14:18 • 2 min
Praha kritizuje Moskvu za rozohnanie akcie k výročiu okupácie 1968

PRAHA - České ministerstvo zahraničia prekvapil policajný zásah na nedeľňajšej akcii v Moskve pripomínajúcej výročie sovietskej okupácie Československa v roku 1968.

slovakia

left justify in out

Česká diplomacia verí, že si ruská strana uvedomuje symboliku tohto kroku a dúfa, že účastníci zhromaždenia nebudú potrestaní. Ministerstvo to podľa iDNES.cz uviedlo na svojej webovej stránke. "Ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje prekvapenie, že pokojná a nekonfliktná akcia venovaná tejto významnej udalosti spoločnej česko-ruskej histórie bola ruskými úradmi potlačená. MZV verí, že si ruská strana uvedomuje symbolický význam, ktorý rozohnanie spomienkovej akcie má," uviedlo české MZV.

Ruská polícia v nedeľu na niekoľko hodín zadržala desať ľudí, ktorí prišli na Červené námestie v Moskve pripomenúť protest, ktorý v roku 1968 vo vtedajšej sovietskej metropole vyvolala invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Nedeľňajšia akcia sa uskutočnila na poludnie presne v okamihu, keď 25. augusta 1968 proti okupácii Československa protestovala na Červenom námestí malá skupina demonštrantov. Vtedy aj teraz mali demonštranti transparent s nápisom Za vašu aj našu slobodu. Všetci zatknutí dostali predvolanie na súd a všetkým hrozí pokuta vo výške približne 800 eur za porušenie pravidiel verejného zhromaždenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies