FOTO + VIDEO: Európa má svoju prvú podmorskú reštauráciu, vyzerá takto!

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 07:23 • 2 min
FOTO + VIDEO: Európa má svoju prvú podmorskú reštauráciu, vyzerá takto!

OSLO - Prvú európsku reštauráciu situovanú pod hladinou mora otvorili v stredu na južnom cípe Nórska.

slovakia

left justify in out

Reštaurácia vyzerá ako obrovská betónová trubica čiastočne ponorená do Severného mora a nesie názov Under, čo v angličtine znamená "pod" a v nórčine zároveň "zázrak".

 

Prevádzku navrhla domáca architektonická spoločnosť Snöhetta, ktorá vytvorila i dizajn budovy opery v Osle, pamätníka obetiam 11. septembra v New Yorku či budovy knižnice v egyptskej Alexandrii.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today marks the official opening of “Under”, Europe’s first and the world’s biggest underwater restaurant, designed by Snøhetta. Half-sunken into the sea, the building’s 34-meter long monolithic form breaks the surface of the water to rest directly on the seabed five meters below. The structure is designed to fully integrate into its marine environment over time, as the roughness of the concrete shell will function as an artificial reef, welcoming limpets and kelp to inhabit it. With the thick concrete walls lying against the craggy shoreline, the structure is built to withstand pressure and shock from the rugged sea conditions. Like a sunken periscope, the restaurant’s massive window offers a view of the seabed as it changes throughout the seasons and varying weather conditions. The building also functions as a research center for marine life, providing a tribute to the wild fauna of the sea and to the rocky coastline of Norway’s southern tip. 📷@ivarkvaal and @matografen @underlindesnes

Príspevok, ktorý zdieľa Snøhetta (@snohetta),

Z hornej časti reštaurácie sa schodiskom zostupuje osem metrov do jedálenského priestoru, ktorý pojme približne 40 hostí. Priestor je obklopený gigantickou sklenou stenou poskytujúcou pohľad do vôd mora a navôkol plávajúce ryby. Podľa architektov zo Snöhetty je stavba odolná i voči najnepriaznivejším poveternostným podmienkam.

 

Reštaurácia je navrhnutá tak, že sklená stena produkuje iba minimálne odrazy, čo vnútorný priestor napĺňa počas dňa prirodzeným svetlom filtrovaným zelenkavou farbou morskej vody.

 

 

Under otvorili zatiaľ iba pre úzky okruh priateľov a rodinných príslušníkov majiteľov reštaurácie, pričom prví platiaci hostia sem budú môcť zavítať od začiatku apríla. Prevádzka eviduje už viac než 7000 rezervácií. Plné menu pozostávajúce z miestnych darov mora vrátane nápojov môže stáť do 3700 nórskych korún (380 eur) na osobu.

 

Na svete existuje iba niekoľko podmorských reštaurácií, a to najmä v tropických oblastiach, ako sú Maldivy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona