Alternatívna Nobelova cena umožnila Thunbergovej založiť vlastnú nadáciu

NETKY.SK • 20 Február 2020, 16:30 • 2 min
Alternatívna Nobelova cena umožnila Thunbergovej založiť vlastnú nadáciu

ŠTOKHOLM - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová využíva peniaze, ktoré dostala v decembri pri preberaní tzv. alternatívnej Nobelovej ceny, na budovanie svojej novej nadácie.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry DPA to oznámila vo štvrtok samotná nadácia Right Livelihood Foundation, ktorá toto ocenenie udeľuje. Informáciu agentúre potvrdili nemenované zdroje z Thunbergovej okolia.

 

Prostriedky ako štartovací kapitál

Milión švédskych korún (približne 94.500 eur) ako súčasť ocenenia Right Livelihood Award (Cena za správny život) podľa nich umožnilo tejto 17-ročnej aktivistke založiť spolu so sestrou "Nadáciu Grety Thunbergovej a Beaty Ernmanovej".

 

 

Prostriedky poslúžili zatiaľ ako štartovací kapitál a neskôr - hneď ako bude nadácia plne prevádzkyschopná - majú byť využité na dobročinné účely.

 

Thunbergová získala tzv. alternatívnu Nobelovu cenu za rok 2019 spolu s brazílskym domorodým lídrom Davim Kopenawom z kmeňa Janomamov, čínskou bojovníčkou za práva žien Kuo Ťien-mej a obhajkyňou ľudských práv Amínátú Hajdarovou zo Západnej Sahary.

 

 

Transparentné nakladanie s peniazmi

Ocenenie jej udelili za "podnietenie a umocnenie politických požiadaviek na bezodkladné riešenie klimatických problémov pri zohľadnení vedeckých údajov".

 

Thunbergová ešte koncom januára prostredníctvom siete Instagram oznámila, že spolu s rodinou zakladá verejnoprospešnú nadáciu a postupne chce rozbehnúť jej činnosť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

 

Takýto krok je podľa nej nutný pre transparentné nakladanie s prostriedkami, ako sú autorské odmeny z predaja kníh, dary alebo peňažné ceny.

 

Nová nadácia so sídlom v Štokholme má slúžiť v prospech ekologickej, klimatickej a sociálnej udržateľnosti, ako aj na podporu duševného zdravia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona