Zuzana Čaputová sa vyjadrila k udalostiam v americkom Kongrese, jej slová by si mali zobrať mnohí k srdcu

NETKY.SK • 7 Január 2021, 07:13 • 2 min
Zuzana Čaputová sa vyjadrila k udalostiam v americkom Kongrese, jej slová by si mali zobrať mnohí k srdcu

BRATISLAVA - To, čo sa práve deje v Spojených štátoch amerických je dôkazom toho, ako veľmi nebezpečná vie byť rétorika nenávisti.

slovakia

left justify in out

V reakcii na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko stoviek demonštrantov podporujúcich dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa, to uviedla prezidenta Zuzana Čaputová. 

 

Pohŕdanie demokratickými inštitúciami je podľa nej cestou ich oslabovania a ohrozenia demokratických práv každého občana. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

 

Súvisiaci článok: Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

„Aktuálne dianie nám všetkým zároveň pripomína, aby sme v našich vyjadreniach vždy hľadali cestu, ako atmosféru upokojovať a zmierovať, nepodkopávať dôveru voči všetkému a neživiť vášne tam, kde je nevyhnutný zdravý rozum,“ vyzvala Čaputová.

 

img

Násilné protesty v Kapitole sa začali 6. januára vo večerných hodinách krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode.

 

Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia jeho Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov. 

 

Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, keď mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

 

Prečítajte si tiež: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies