Požiar vo Valparaíse je už pod kontrolou

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 09:51 • 2 min
Požiar vo Valparaíse je už pod kontrolou

VALPARAÍSO - Čilská prezidentka Michelle Bacheletová sľúbila v utorok rekonštrukciu starobylého prístavného mesta Valparaíso, ktorého časti zničil rozsiahly požiar.

slovakia

left justify in out

Chatrčovú oblasť položenú na svahu nad mestom oheň úplne zdevastoval, prezidentka však chce jej obyvateľov premiestniť na iné miesto. O život prišlo najmenej 15 ľudí, ďalších 500 museli ošetriť v nemocnici, väčšinou po nadýchaní sa dymu. Plamene zničili asi 2900 domov, vyše 12 500 ľudí zostalo bez domova. Hasiči už majú požiar viac-menej pod kontrolou, úplne uhasiť sa ho však nepodarilo a stále existuje niekoľko ložísk, ktoré by sa mohli opätovne rozhorieť. Do boja s ohňom sa zapojilo vyše 5000 hasičov, vojakov a príslušníkov civilnej obrany za pomoci helikoptér a hasičských lietadiel.

 

Požiar sa rozhorel ešte v sobotu na skládke odpadu a plamene poháňané silným vetrom sa z nej rozšírili najprv do chudobnej štvrti z drevených chatrčí, neskôr aj na ďalšie obydlia postavené na pahorkoch v okolí mesta. Bacheletová vyslala do oblasti armádu a v meste vyhlásila stav katastrofy. 

 

Centrum mesta Valparaíso je zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a nachádza sa v ňom množstvo starých budov, tie však plamene zatiaľ nepoškodili. Valparaíso je postavené v hornatom kopcovitom teréne, čo hasičom značne sťažuje prístup k plameňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies