Požiadavka na dôstojnú prácu zaznie v mnohých štátoch aj tento rok

NETKY.SK • 6 Október 2015, 12:12 • 2 min
Požiadavka na dôstojnú prácu zaznie v mnohých štátoch aj tento rok

BRUSEL - Odborové organizácie na celom svete požadujú sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých. Od roku 2008 pripadá Svetový deň za dôstojnú prácu (World Day for Decent Work, WDDW) na 7. októbra. Vo viacerých krajinách sveta členovia odborových organizácií a aktivisti pri tejto príležitosti pripravili rôzne podujatia.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla stránka Svetového dňa za dôstojnú prácu, polovica rodín v mnohých krajinách na vlastnej koži pozná, čo je to nezamestnanosť alebo skrátenie pracovného času a milióny ľudí naďalej žijú v krajnej chudobe. V početných štátoch sú ohrozené práva na zastúpenie v odborových organizáciách a na kolektívne vyjednávania, v ďalších krajinách sa na tieto práva otvorene útočí.

 

Tento deň sa pripomína vo forme štrajkov a pochodmi za zlepšenie pracovných podmienok. Má slúžiť aj na úvahy o mieste človeka v oblasti práce a v pracovnom prostredí. Ide o ďalší jav v globalizácii, v rámci ktorého sa má presadzovať rešpektovanie dôstojnosti človeka aj práva človeka na dôstojnú prácu.

 

Svetová organizácia práce na svojej webovej stránke v začiatkoch Svetového dňa za dôstojnú prácu priniesla návrh Agendy za dôstojnú prácu. Na jej vypracovaní sa zúčastnili predstavitelia tripartít - zamestnancov, zamestnávateľských zväzov a vlád. Pod dôstojnou prácou treba rozumieť, že každý jedinec kdekoľvek na svete má mať prístup k tomu zamestnaniu, na ktoré má predpoklady, aby mohol dôstojne žiť on i členovia jeho rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies