Povinnú vojenskú službu Fico nevidí reálne, o dobrovoľnom tréningu uvažuje

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 16:53 • 2 min
Povinnú vojenskú službu Fico nevidí reálne, o dobrovoľnom tréningu uvažuje

BRATISLAVA - Na Slovensku nie je možné zaviesť povinnú vojenskú službu. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v rámci dnešnej medzinárodnej konferencie Americkej obchodnej komory v SR a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Ja jednoducho takúto myšlienku aj odmietam a nevidím pre ňu žiadny dôvod, pretože my sme venovali veľkú pozornosť profesionalizácii slovenskej armády a takéto spätné kroky nemajú žiadnu logiku," zdôraznil premiér.
     

Ako dodal, sú krajiny, ktoré umožňujú mladým ľuďom absolvovať dobrovoľný vojenský tréning, ktorý ich zvýhodňuje pri získavaní určitých zamestnaní. "Môžem len potvrdiť, že sa konajú diskusie na tému, či by takýto dobrovoľný vojenský tréning nebolo možné zriadiť aj na Slovensku a súčasne sa hľadajú určité prepojenia na niektoré pozície. Napríklad, ak by sa niekto chcel stať policajtom, tak by mohol byť zvýhodnený tým, ak by predtým absolvoval nejaké podobné vojenské tréningové centrum," doplnil.
     

Podľa Fica za týchto podmienok by bol o dobrovoľnú vojenskú službu záujem. "Táto diskusia prebieha na úrovni ministerstva obrany a pokiaľ dôjdu k záveru, že je to pripravené, tak ja by som určite nebránil tomu, aby s takýmto nápadom prišli do realizácie," dodal premiér.
     

Proti zavedeniu povinnej základnej vojenskej služby je aj strana SaS. "Ľudia, ktorí povinnú vojenskú službu v minulosti absolvovali, vedia, že ide o neefektívne plytvanie financiami, ktoré zďaleka nerieši obranyschopnosť, ani bezpečnosť krajiny," uviedol exminister obrany Ľubomír Galko. Ten pripomenul aj nedoriešenú finančnú stránku týchto úvah. "Vojenská infraštruktúra je rozpredaná, OS SR disponujú kapacitami maximálne pre približne 40.000 vojakov a tie sú prispôsobené pre profesionálnych vojakov," dodal s tým, že profesionalizáciou armády v roku 2006 sa ušetrili financie, a urobiť krok späť nedáva zmysel.
     

Problémom pri povinnej základnej vojenskej službe je podľa Galka aj personálna nevybavenosť. Ako priblížil, armáda už nedisponuje dostatkom príslušníkov odborne pripravených na vedenie "záklaďákov", nakoľko dlhé roky pracujú už len s profesionálnymi vojakmi.
     

Ministerstvo obrany SR v súčasnosti pripravuje Koncepciu mobilizácie, ktorú predloží na schválenie ministrovi obrany SR do konca roku 2014. "Predmetná koncepcia bude obsahovať aj návrhy na riešenie tvorby a prípravy záloh. V súčasnosti je koncepcia v štádiu príprav, preto je predčasné hovoriť o konkrétnych detailoch," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies