Povinne očkovať deti odmietlo minulý rok viac ako 2-tisíc rodičov

NETKY.SK • 26 Február 2015, 17:05 • 2 min
Povinne očkovať deti odmietlo minulý rok viac ako 2-tisíc rodičov

BRATISLAVA - Každý rok sa nájdu rodičia, ktorí odmietnu povinné očkovanie svojich detí. Tvrdí to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Čiastočne odmietnuté povinné očkovania nahlásili lekári minulý rok u 1137 detí. Z toho 418 odmietnutí bolo proti vakcíne MMR, ktorá obsahuje očkovaciu látku proti osýpkam, ukazujú štatistiky ÚVZ SR.
     

Kompletne odmietnuté povinné očkovania, teda vo všetkých fázach, zaznamenal úrad v 987 prípadoch. "Medzi nimi bola aj väčšina detí s odmietnutým očkovaním proti MMR," povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.
     

V roku 2013 hlásili lekári čiastočné odmietnutie očkovania u 1657 prípadov. Z toho vakcínou MMR nemohli očkovať 744 detí. Povinné očkovanie kompletne odmietli rodičia 938 detí.
     

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám.
     

Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies