Používanie registračnej pokladnice neplatí pre všetkých podnikateľov

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 12:54 • 2 min
Používanie registračnej pokladnice neplatí pre všetkých podnikateľov

BRATISLAVA - Ak podnikateľ vykonáva činnosť, ktorá nie je v prílohe zákona, nemusí za prijatú hotovosť vystaviť pokladničný blok, môže použiť napríklad príjmový pokladničný doklad.

slovakia

left justify in out

Podnikatelia sú zo zákona povinní vydať zákazníkovi pri predaji tovaru alebo služby bloček z registračnej pokladnice. Nevzťahuje sa to však na všetkých.

"Občania na finančnú správu prostredníctvom e-mailu poukazujú na situácie, keď nedostali pokladničný doklad. V niektorých prípadoch je to v súlade so zákonom," vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.

Ak podnikateľ vykonáva činnosť, ktorá nie je v prílohe zákona, nemusí za prijatú hotovosť vystaviť pokladničný blok, môže použiť napríklad príjmový pokladničný doklad. Elektronickú registračnú pokladnicu však môže mať podľa Macíkovej dobrovoľne.

Registračnú pokladnicu nie je povinný používať subjekt, ktorý podniká v oblasti ubytovacích služieb, lekárskych a zubárskych služieb či služieb notára. Nepotrebuje ju ani predajca vstupeniek, poskytovateľ prepravných služieb, napríklad taxikár, rovnako ako predajca remeselníckych výrobkov, ak jeho činnosť podlieha autorskému právu.

Povinnosť evidovať tržbu v pokladnici sa nevzťahuje ani na prenájom nehnuteľností, prevádzkovanie výherných hracích automatov či služby technickej kontroly. Oslobodení sú od nej aj držitelia preukazu občana zdravotne ťažko postihnutého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies