Ruská biologička navrhla spôsob, ako znížiť riziko nových pandémií

NETKY.SK • 1 December 2020, 11:44 • 2 min
Ruská biologička navrhla spôsob, ako znížiť riziko nových pandémií

MOSKVA – Zákaz obchodovania s divokými zvieratami a obnova ich biotopov zníži riziko nových pandémií, uviedla pre agentúru RIA Novosti biologička a účastníčka konferencií dohovorov OSN o ochrane zvierat a biodiverzity Mária Vorontsova.

slovakia

left justify in out

„Budú pokračovať ďalšie pandémie zoonotického pôvodu, ak neznížime kontakt medzi divými zvieratami a ľuďmi. Diskutuje sa najmä o zákaze alebo moratóriu na obchod s divými zvieratami a ich derivátmi,“ povedala Vorontsova.

 

Zákaz obchodovania s divo žijúcimi zvieratami

Petíciu za zákaz obchodovania s divokými zvieratami už zahájila ruská pobočka Greenpeace. Získala viac ako 50-tisíc podpisov, ktorú následne zaslali aj do prezidentskej kancelárie

 

Okrem toho, svetová iniciatíva v oblasti zlepšenia životných podmienok zvierat World Animal Protection nastolila na samite G20 otázku ukončenia obchodovania s divo žijúcimi zvieratmi. 

 

img

 

 

„Vždy sme vedeli, že pri obchodovaní s opicami, antropoidmi alebo bežnými zvieratami hrozí riziko prenosu chorôb. Sú nám veľmi blízki a máme veľa spoločných chorôb. Napríklad HIV na začiatku 20. storočia preskočil zo zelených opíc na človeka. Opice trpi tuberkulóza a tiež hepatitída. Nezabúdajme samozrejme na ebolu. Vedci odhadujú, že na každom cicavcovi žije 60-70 rôznych druhov vírusov,“ poznamenala Vorontsova.

 

Ľudstvo narúša prirodzený poriadok

Biologička uviedla, že podľa odhadov odborníkov by teoreticky mohlo z cicavcov na človeka preskočiť asi 1,5 milióna vírusov. „Teraz sme sa stretli len s jedným typom koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu, a potenciálne v dôsledku ničenia biotopov zvierat by sme mohli čeliť mnohým typom. Zvieratá sa približujú k človeku. Vyrúbajú sa lesy pre palmové plantáže potrebné na výrobu palmového oleja,- teraz v Indonézii orangutani chodia po cestách. Toto je príklad zmiznutie biotopu a potenciálna možnosť ľudského kontaktu so zvieratami ako aj pravdepodobnosť niečím sa nakaziť,“ povedala biologička.

 

Podľa biologičky sa nárazníková kapacita planéty znížila, človek vniká stále hlbšie do prírody, cestuje na všetky kontinenty, stretáva sa s novými patogénmi infekčných chorôb a šíri ich.

 

img

 

V prírodnom prostredí má každý druh svoj vlastný biotop a v ekosystéme sa stretáva s druhmi, s ktorými sa už spoločne vyvinuli a navzájom sa prispôsobili, a ľudstvo porušuje tento poriadok.

 

Ako poznamenala odborníčka, ľudstvo má skúsenosti s medzinárodným dohovorom o ochrane biodiverzity – v roku 1973 bol prijatý Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

 

Pripomenula, že v súčasnosti prudko klesá počet druhov a ich biotopov a táto kríza je spôsobená antropogénnym vplyvom.

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona