Potrebujete absolútny detox mysle? Nabite si baterky na najkrajších miestach Slovenska, kde zastal čas!

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 17:00 • 2 min
Potrebujete absolútny detox mysle? Nabite si baterky na najkrajších miestach Slovenska, kde zastal čas!

Aj vy ste toho mali za posledné mesiace viac ako dosť a potrebujete skutočný oddych niekde, kde zabudnete na každodenný zhon a stres, v lone krásnej prírody, kde sa dá za pomoci digitálneho detoxu celkom „vypnúť“ okolitý svet?

slovakia

left justify in out

Tu je niekoľko nápadov a tipov od nás na miesta, akoby nedotknuté civilizáciou a časom, kde váš mozog aj duša dokonale „refrešnú“ a naberú dostatok síl a entuziazmu do ďalších dní.

1, Veporské vrchy
Pohorie v Slovenskom Rudohorí medzi Horehronským podolím a Spišsko-gemerským krasom má svoju dominantu – vrch Klenovský Vepor (1 338 m. n. m.). Je tradičnou destináciou turistov- fajnšmekrov, ktorí idú za výnimočnými zážitkami. Cesta k nemu je naozaj putovaním krásnou krajinou s nádhernými okolitými scenériami, vzácnou flórou aj faunou, akú inde nenájdete. Vrcholová časť Klenovského Vepru je národnou prírodnou rezerváciou. Mimochodom, meno dostala hora vďaka siluete, ktorá oddávna pripomínala ľuďom chrbát „vepra“ – divej svine, zvieraťa, ktorým sa tunajšie vzácne hlboké lesy len tak hemžili. Východiskom tejto výnimočnej túry, po ktorej vám duša bude spievať, môžu byť obce Klenovec, Pohronská Polhora či Sihla, tiež mesto Tisovec alebo sedlo Zbojská. V Klenovci nájdete niekoľko útulných chát na ubytovanie.

2. Drábsko-Kysuca
Ďaleko od civilizácie, mestského ruchu a moderných technológií, kde nájdete len pokoj, ticho a nádhernú prírodu. Takýto vzácny poklad a dovolenkový bonus, o ktorom veľa Slovákov ani netuší, sa nachádza v osade Kysuca, ktorá je súčasťou obce Drábsko (pomedzie okresom Brezno a Poltár) a doslova perlou Horehronia. Vďaka jedinečnej prírode aj tradičnej architektúre patrí medzi najzachovalejšie lokality Slovenska.
Osada leží uprostred Sihilianskych lazov, patrí do nej niekoľko malebných dreveníc, kaplnka Sv. Anny a malá zvonica. V niektorých z dreveničiek sa dá dokonca aj ubytovať, takže o dokonalú romantickú dovolenku máte postarané!

 

3. Kaplnka u Haladeji, Oščadnica
Kysuce sú nádherné z viacerých dôvodov, ponúkajú viacero skvelých útočísk na oddych a jedinečnú dovolenku. Priam „robinsonovské“ pocity v tom najlepšom slova zmysle zažijete pri výlete na pokojné miesto uprostred panenskej prírody, kde sa ukrýva Kaplnka v osade u Haladeji.  

Bola postavená v roku 1961 z dreva a kameňa, vnútri sa nachádza drevený oltár a fresky. Môžete si posedieť v príjemne upravenom okolí kaplnky na lavičkách, obdivovať ju pekne osvetlenú večer, či užívať si čarovný výhľad z tohto miesta.
Samotná Oščadnica ponúka dobré možnosti ubytovania, vybrať sa odtiaľto môžete aj na 16-metrovú rozhľadňu Dedovka, do miestnej Kysuckej galérie, alebo do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou.  

4. Vlkolínec
Ľudový skanzen – osada pod vrchom Sidrovo je pamiatka ľudovej architektúry, zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. Tu možno celkom sami nebudete, no atmosféra tejto osady s cca 20 obyvateľmi je magická a upokojujúca. Všimnite si okrem malebných domčekov aj zrubovú zvonicu z 18. storočia, studňu, barokovo-klasicistický kostol či Roľnícky dom ako súčasť Liptovského múzea, kde môžete obdivovať artefakty pôvodného historického bývania a života. Do Vlkolínca sa dá dostať pešo z Bieleho Potoka alebo priamo z mesta Ružomberok. Pekná túra sem vedie z Hrabova cez Malinô Brdo.
Ubytovať sa môžete priamo v drevenici Kolovrátok, zažijete tak naozaj autentickú dovolenku!

 

5. Kučelach, Muránska planina
Kučelach je rozprávková horská osada na južnom svahu Fabovej hole (1 100 mn.m.), patriaca k mestu Tisovec. Ponúka sa vám odtiaľto impozantný pohľad na krásy Národného parku Muránska planina. Nájdete tu zvyšky lazníckych usadlostí, z ktorých zopár je v sezónne ešte obývaných.

Dostanete sa sem zo sedla Zbojská krátkym príjemnou túrou, odmenou vám budú nebeský pokoj a ticho.
Keď už ste v týchto miestach, môžete preskúmať aj Hrdzavú či Čertovu dolinu, prejsť Skalnou bránou, alebo si vychutnať zážitok z jazdy ozubnicovým parným vlakom na trase Tisovec-Zbojská. Neďaleko sú letné kúpaliská Klenovec alebo Hnúšťa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies