BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje aktivity Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vedúce k odstráneniu rozdielnej kvality potravín, ktoré sa predávajú na jednotnom európskom trhu. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na dnešný brífing MPRV o dvojakej kvalite potravín.
Šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) dnes informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.
"Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov – konkrétne slovenských a rakúskych spotrebiteľov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné potravinárske firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom a rovnakou značkou, ale v rozdielnej kvalite," zdôraznila hovorkyňa SPPK.
Výsledky prieskumu podľa Holéciovej oficiálnou laboratórnou cestou potvrdili, že na slovenský trh sa dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. "Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je toho názoru, že takýmto spôsobom dochádza k zavádzaniu slovenského spotrebiteľa," podčiarkla.
Podľa SPPK neobstojí ani argument o rozdielnych regionálnych chutiach, na ktoré sa odvolávajú niektorí nadnárodní potravinoví výrobcovia. "Pýtame sa, prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru? Cukor je pritom nenahraditeľným zdrojom glukózy, ktorá je zase jediným zdrojom energie pre činnosť ľudského mozgu," doplnila.
SPPK podľa Holéciovej preto znovu apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby stále pozorne sledovali zloženie potravín, ktoré nakupujú. "Zárukou kvality a zdravotnej bezpečnosti pritom aj naďalej ostávajú potraviny vyrobené v Slovenskej republike z domácich surovín," dodala hovorkyňa SPPK.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies