Potravinová komora podporuje aktivity ministerstva pôdohospodárstva vedúce k odstráneniu dvojakej kvality potravín v EÚ

NETKY.SK • 14 Február 2017, 17:53 • 2 min
Potravinová komora podporuje aktivity ministerstva pôdohospodárstva vedúce k odstráneniu dvojakej kvality potravín v EÚ

BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje aktivity Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vedúce k odstráneniu rozdielnej kvality potravín, ktoré sa predávajú na jednotnom európskom trhu. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na dnešný brífing MPRV o dvojakej kvalite potravín.

slovakia

left justify in out

Šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) dnes informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

 

"Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov – konkrétne slovenských a rakúskych spotrebiteľov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné potravinárske firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom a rovnakou značkou, ale v rozdielnej kvalite," zdôraznila hovorkyňa SPPK.

 

Výsledky prieskumu podľa Holéciovej oficiálnou laboratórnou cestou potvrdili, že na slovenský trh sa dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. "Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je toho názoru, že takýmto spôsobom dochádza k zavádzaniu slovenského spotrebiteľa," podčiarkla.

 

Podľa SPPK neobstojí ani argument o rozdielnych regionálnych chutiach, na ktoré sa odvolávajú niektorí nadnárodní potravinoví výrobcovia. "Pýtame sa, prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru? Cukor je pritom nenahraditeľným zdrojom glukózy, ktorá je zase jediným zdrojom energie pre činnosť ľudského mozgu," doplnila.

 

SPPK podľa Holéciovej preto znovu apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby stále pozorne sledovali zloženie potravín, ktoré nakupujú. "Zárukou kvality a zdravotnej bezpečnosti pritom aj naďalej ostávajú potraviny vyrobené v Slovenskej republike z domácich surovín," dodala hovorkyňa SPPK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies