Potápači vyčistia tatranské plesá, prvýkrát v histórii vynechajú Štrbské Pleso

NETKY.SK • 14 Október 2013, 10:19 • 2 min
Potápači vyčistia tatranské plesá, prvýkrát v histórii vynechajú Štrbské Pleso

POPRAD – V piatok sa budú už po 20-krát čistiť tatranské plesá. Tento rok potápači prvýkrát v histórii podujatia Čisté vody vynechajú Štrbské Pleso.

slovakia

left justify in out

„Štrbské pleso je dnes ešte stále plné rias, čo radikálne znižuje dohľadnosť vo vode na menej ako pol metra.  Potápači by tak museli vyťahovať neporiadok takmer po hmate, čo nie je reálne,“ povedal koordinátor akcie zo Štátnych lesov Tatranského národného parku Pavol Kráľ. Zároveň dúfa, že do piatku nebude mrznúť a snežiť, pretože Štrbské pleso „zachraňovalo“ akciu v rokoch, kedy ostatné vysokohorské plesá zostali pod snehom a ľadom.

Potápači by sa mali ponoriť v rámci akcie Čisté vody len do troch tatranských plies. Vyčistiť by mali Nové Štrbské pleso, Velické pleso a Popradské pleso. Okrem tatranských plies budú dobrovoľníci z radov zamestnancov jedného zo slovenských pivovarov čistiť potok Biela v obci Ždiar. Členovia turistického klubu z Pribyliny sa podujali v rámci akcie Čisté vody poupratovať Račkov potok v Račkovej doline. 

Počas 19-ročnej tradície čistenia tatranských plies sa uskutočnilo takmer 1 300 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli 4 770 kilogramov odpadu. Najviac, až 506 kilogramov, vytiahli potápači z vôd v roku 2004. Najmenej, iba 50 kilogramov, bolo v roku 1994. V minulom roku 65 dobrovoľných potápačov vytiahlo z tatranských plies 189,5 kilogramu odpadkov. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín. Akcia Čisté vody sa uskutoční v rámci 28. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies