Posledný aprílový víkend priniesol nové teplotné rekordy

NETKY.SK • 30 Apríl 2012, 07:13 • 2 min
Posledný aprílový víkend priniesol nové teplotné rekordy

Posledný aprílový víkend priniesol nové teplotné rekordy

slovakia

left justify in out

img

Teploty nad 30 stupňov a tým aj nové historické rekordy priniesol uplynulý víkend do Rakúska prílev horúceho vzduchu od juhu.

Najvyššie teploty, aké boli kedy namerané v apríli, zaznamenali v piatok v Salzburgu (31,5 stupňa) a v sobotu na dvoch miestach v Dolnom Rakúsku - vo Waidhofene/Ybbs (32 stupňov) a v Kremse (31,4 stupňa), informoval v nedeľu večer Ústredný ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG).

Predchádzajúci aprílový rekord 31 stupňov dolnorakúskeho Obersiebenbrunnu odolával od roku 1968. Tento víkend sa tabuľky aprílových rekordov prepisovali v spolkových krajinách Viedeň, Burgenland, Dolné Rakúsko, Horné Rakúsko, Salzbursko, Tirolsko a Vorarlbersko. Teploty sa tam pohybovali od 30,5 stupňa v Melku do 31,4 stupňa v Kremse.

S horúčavami však prišiel aj búrlivý teplý vietor föhn, ktorý na vrchu Patscherkofel v Tirolsku dosahoval v nárazoch rýchlosť 154 km/h, v údoliach vo Vorarlbersku to bolo 89 km/h. Silný vietor narobil škody aj vo Švajčiarsku a Českej republike.

Horúčavy budú v Rakúsku pokračovať aj dnes, od utorka sa teploty vrátia k májovému normálu najprv na západe krajiny, od štvrtka aj na východe.

Paradoxne v západnej a južnej Európe bolo cez víkend o 15 až 20 stupňov chladnejšie ako v strednej. Vo zvyčajne slnečnom Španielsku bolo daždivo a teploty sa pohybovali na úrovni okolo desať stupňov. Aj v Grécku bolo približne o päť až desať stupňov chladnejšie. V Lisabone mali v nedeľu 12 stupňov a na Ibize neprekročila maximálna teplota 20 stupňov, uviedla stránka wetter.at.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies