Posledná kvóta šanca v Trabzone, Slováci sa pokúsia o senzáciu

NETKY.SK • 12 Apríl 2012, 11:13 • 2 min
Posledná kvóta šanca v Trabzone, Slováci sa pokúsia o senzáciu

Posledná kvóta šanca v Trabzone, Slováci sa pokúsia o senzáciu

slovakia

left justify in out

img

Poslednou šancou pre slovenský box získať miestenku na blížiace sa OH v Londýne bude európska kvalifikácia v tureckom Trabzone (13.-22.4.). Na turnaji sa predstaví trojica Michal Zátorský, Tomáš Vaňo a Sandro Dirnfeld, ktorá to však podľa trénera Pavla Hlavačku bude mať veľmi ťažké. Reprezentačný kouč pre TASR prezradil, že hoci pri podujatiach takého významu zohráva významnú rolu diplomacia, Slováci sa môžu spoľahnúť jedine sami na seba.
      V supermodernej hale Hayri Gür Spor Salonu prebehnú v 10 váhových kategóriách boje o zostávajúcich 26 "európskych" miesteniek, všetky ostatné už spoznali svojich majiteľov na MS v Baku. V Zátorského hmotnostnej kategórii do 56 kg zostávajú štyri miestenky, rovnaký počet vo Vaňovej "šesťdesiatke" a tri vo váhe do 81 kg, kde sa predstaví Dirnfeld. "Každý z nich to bude mať ťažké, o zvyšné kvóty sa pobije celá Európa. Ani jeden z našich boxerov nie je papierový favorit, môžu jedine prekvapiť. Mišo nemá čo stratiť, je najmladší a preňho bude dôležitý predovšetkým budúci olympijský cyklus. Ako ho však poznám, dá do toho absolútne všetko už teraz. Je turnajový typ, ale kto bude mať najväčšie šance, ukáže až žreb. Môžu dostať špičkových súperov, ale i zdolateľných. Prehra na začiatku znamená koniec, ďalší pokus nebude," uviedol Hlavačka a na margo Zátorského, vekom ešte juniora, dodal: "V juniorskej kategórii patrí k svetovej špičke a napriek tomu, že má ešte len 17 rokov, sa presadzuje už aj medzi mužmi. Oprávnenosť nominácie potvrdil okrem iného prvým miestom na prestížnom turnaji Danas Pozniakas."
      Slovenskí pästiari sa na jeden z vrcholov sezóny pripravovali predovšetkým v domácich podmienkach, no v rámci sparingov okúsili aj kvalitu Kubáncov. "Okrem prípravných turnajov v Debrecíne a Ústí nad Labem sme absolvovali tréningové sústredenia s maďarskou, českou a kubánskou reprezentáciou. V rámci našich podmienok sme spravili maximum preto, aby boli chalani pripravení čo najlepšie," pokračoval Hlavačka, ktorý dúfa, že v Trabzone rozhodnú športové výkony a nie zákulisné ťahy: "Pri žiadnom inom turnaji nehrá športová diplomacia takú veľkú úlohu, ako práve pri olympijskej kvalifikácii. Na OH sa chce proste dostať každý, najmä silné krajiny. My môžeme len dúfať, že Medzinárodná boxerská asociácia (AIBA) v čo možno najväčšej miere zamedzí nadržiavaniu favorizovaným, resp. diplomaticky silným krajinám. Slovensko je z tohto hľadiska trpaslíkom, my môžme bodovať jedine športovými výsledkami. Aká však bude realita, uvidíme až na mieste."
      V ére samostatnosti malo Slovensko na olympijskom boxerskom turnaji dosiaľ len dvoch zástupcov. Na OH 1996 v Aténach sa predstavili Gabriel Križan a Peter Baláž. Vtedy však sa pre účasť na OH stačilo umiestniť do 8. miesta na európskom šampionáte. "Keby sa podmienky nezmenili, mali by sme istú miestenku pre Sandra, ktorý bol na posledných ME piaty. Podmienky sa zmenili rozšírením olympijského turnaja o ženy," vysvetlil Hlavačka, ktorý mal počas aktívnej kariéry najbližšie k olympijskej účasti za sprísnených kritérií, keď mu OH v Pekingu unikli o jediný zápas. "Určite by bolo pre mňa istou satisfakciou, keby sa niektorý z chlapcov prebojoval pod mojim vedením do Londýna. Budem sa však opakovať, bude to zložité. Je pomaly ľahšie získať medailu na ME či MS ako kvalifikovať sa na olympiádu. Je to nesmierne ťažké, európska špička je strašne široká a v našom prípade by šlo o senzáciu," dodal pre TASR.
      Slovenská výprava pod vedením Tibora Hlavačku odletí do Turecka v piatok. V krajine polmesiaca bude mať Slovensko zástupcu aj medzi rozhodcami v osobe Reného Justa.
      Nominácia SR na olympijský kvalifikačný turnaj v Trabzone (13.-22.4.):
      do 56 kg Michal Zátorský
      do 60 kg Tomáš Vaňo
      do 81 kg Sandro Dirnfeld

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies