Poslanec Podmanický:EÚ by mala riešiť migráciu, nie šikanovať Slovensko za potraviny

NETKY.SK • 17 Február 2016, 10:46 • 2 min
Poslanec Podmanický:EÚ by mala riešiť migráciu, nie šikanovať Slovensko za potraviny

BRATISLAVA – Európska únia by sa mala podľa predsedu parlamentného výboru pre sociálne veci Jána Podmanického (Smer-SD) začať venovať skutočným problémom Európy a nie šikanovať štáty, ktoré sa snažia podporovať domáce potraviny.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Podmanický dnes pre agentúru SITA, to, že Európska komisia chce podať voči Slovensku žalobu za propagáciu slovenských výrobkov je vrchol drzosti, najmä keď si uvedomíme, ako je náš potravinársky a poľnohospodársky sektor už od vstupu do EÚ diskriminovaný silnejšími štátmi únie. „Európska komisia by nemala riešiť malichernosti, ale už by sa konečne mala venovať riešeniu migračnej krízy, lebo sa jej Európa rozpadne pred očami. Európska komisia zjavne nezvláda problém s migrantmi, nevie udržať schengenské hranice, zavádza nezmyselné sankcie proti Rusku, ktoré Európu ekonomicky poškodzujú, no jej hlavný problém je propagácia potravín na Slovensku,“ vyhlásil Podmanický.

 

Európski byrokrati podľa Podmanického zjavne stratili kontakt s realitou a chýba im aj elementárna slušnosť voči partnerom. „Pomýlených eurobyrokratov najlepšie vycvičíme tým, že slovenské výrobky budeme kupovať ešte vo väčšej miere,“ povedal s tým, že ak sa predstavitelia EÚ nespamätajú, úplne sa odtrhnú od reálnych problémov svojich obyvateľov a nadčasová myšlienka európskej integrácie sa zrúti ako domček z kariet.

 

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek informoval, že v druhom polroku 2015 podiel predaja slovenských potravín na celkovom predaji mierne stúpol na úroveň 62,5 percenta, kým v prvom polroku toho istého roka bol tento podiel 62,4 percenta. V prvom polroku 2013 bol podiel spotreby slovenských potravín na úrovni 51,8 percenta. Európskej komisii však prekážajú tabule, na ktorých musia v súčasnosti všetky obchodné reťazce na Slovensku povinne zverejňovať percento ponúkaných slovenských potravín. Z pohľadu Európskej komisie ide o opatrenie, ktoré je prekážkou vo voľnom pohybe tovaru. Na základe toho Európska komisia začala konanie voči Slovenskej republike. Ak legislatívu neobhájime, Európska komisia predloží tento prípad Súdnemu dvoru v Luxemburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies