Poslanci schválili zákon o riešení problémov na finančnom trhu

NETKY.SK • 26 November 2014, 18:34 • 2 min
Poslanci schválili zákon o riešení problémov na finančnom trhu

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu v stredu schválili zákon o riešení krízových situácií na finančnom trhu. Na Slovensku by sa tak mal zaviesť nový rámec prevencie a riešenia možných krízových situácií na finančnom trhu.

slovakia

left justify in out

Vzniknúť by mala rada pre riešenie krízových situácií a národný fond na zhromažďovanie peňažných príspevkov vybraných inštitúcií. Cieľom je prebrať do slovenského právneho poriadku eurosmernice, ktorými sa stanovuje rámec pre ozdravenie a riešenie krízových situácií úverových inštitúcií a investičných spoločností.

 

Prioritou je zaviesť do praxe efektívny systém krízového manažmentu, ktorý pozostáva z troch fáz. V rámci prvej fázy by mali finančné inštitúcie povinnosť vypracovať plány ozdravenia. Druhá fáza sa týka možnej intervencie s cieľom vyriešiť situáciu. Tretia fáza rieši čo robiť, ak záchrana upadajúcej spoločnosti je vo verejnom záujme a neexistujú žiadne iné riešenia ozdravenia inštitúcie. 

 

Nový zákon zároveň určuje novú inštitúciu, radu pre riešenie krízových situácií, ktorá bude vykonávať právomoci pri riešení krízových situácií finančných inštitúcií. Rada by mala mať podľa zákona deväť členov. Štyria členovia by mali byť vedúci zamestnanci Národnej banky Slovenska a štyria z rezortu financií. Členov rady za centrálnu banku by mal vymenovávať a odvolávať guvernér Národnej banky Slovenska a členov rady za ministerstvo minister financií. Ďalším členom rady by mal byť riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity. 

 

Poslanec Ľudovít Kaník spolu so skupinou poslancov predložil pozmeňujúci návrh, ktorého zámerom je zmeniť zloženie nového orgánu verejnej moci. "Moc, ktorá je zverená do rúk jednej skupiny ľudí, sama volá po zneužití," uviedol v rámci rozpravy k návrhu zákona Kaník. Preto navrhol, aby zloženie rady nebolo čisto len z politických nominantov. Namiesto štyroch členov ako zástupcov rezortu financií by mali byť dvaja volení a odvolávaní parlamentom a dvaja prezidentom SR. Ostatné zloženie navrhuje zachovať. 

 

Tento pozmeňujúci návrh neprešiel. Minister financií Peter Kažimír v rámci rozpravy uviedol, že návrh si dovolí nateraz odmietnuť. Ide totiž podľa neho o závažnú transpozíciu smernice a nemá istotu, že by vedeli naplniť cieľ v tak krátkom čase. "Priestor tu bol v rámci dlhého pripomienkového konania a aj v rámci prvého čítania bolo možné predložiť návrh. A nie pár hodín pred hlasovaním," povedal Kažimír. Zároveň však dodal, že nevylučuje sa k tejto téme zloženia rady v budúcnosti vrátiť. 

 

Taktiež by mal vzniknúť národný fond pre riešenie krízových situácií. Ide o účelový fond, s ktorým by hospodárila rada. V ňom by sa sústreďovali peňažné príspevky vybraných inštitúcií na financovanie krízových riešení. Vybrané finančné inštitúcie budú povinné uhrádzať do národného fondu pravidelné ročné príspevky, ako aj mimoriadne príspevky. 

 

Predložený zákon bude mať podľa predkladateľov vplyv na banky a obchodníkov s cennými papiermi. Predpokladanú výšku administratívnych nákladov, ktoré by podniky museli vynaložiť, zatiaľ podľa rezortu financií nie je možné kvantifikovať. Navrhuje sa, aby zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies