Poslanci schválili protirodinný a krvavý zákon, tvrdí Iniciatíva Zastavme hazard

NETKY.SK • 4 December 2018, 16:09 • 2 min
Poslanci schválili protirodinný a krvavý zákon, tvrdí Iniciatíva Zastavme hazard

BRATISLAVA - Iniciatíva Zastavme hazard je šokovaná zo správania sa poslancov parlamentu, ktorí dnes schválil vládny zákon o hazardných hrách. Podľa Petra Beňa z iniciatívy drobné vylepšenia nedokážu vyvážiť enormné negatívne dôsledky, ktoré nás čakajú.

slovakia

left justify in out

"Uvidíme to na náraste vkladov do hazardu. Viac problémových hráčov nevyhnutne znamená viac kriminality a prirodzene aj viac obetí trestných činov," uviedol.

 

Iniciatíva Podľa Iniciatívy Zastavme hazard je tento zákon protirodinný a krvavý. "Vďaka vysokej dostupnosti online hazardných hier a masívnej reklame očakávame desaťtisíce nových hráčov, z ktorých takmer polovica môže mať problém s hraním. Problémoví hráči pravidelne prehrávajú viac peňazí, ako si môžu dovoliť čím spôsobujú vážne problémy sebe aj svojej rodine. Nejde pritom o zlyhanie jednotlivcov, ale typické správanie 42 percent hráčov,” podotkol Matej Perašín z iniciatívy. Michal Svetko doplnil, že zákon je kľúčovým zlomom.


Podľa Beňu, každý, kto zdvihol ruku za tento zákon, hlasoval za to, aby sa sprivatizoval sektor online hazardu. "Hlasoval za to, aby stávkové kancelárie dostávali každý rok megadarček v podobe znížených odvodov oproti súčasnosti o viac ako 33 miliónov ročne a za predĺženie mnohých licencií na hazardné hry z dvoch až na desať rokov. Zároveň hlasoval za to, aby občania napriek úspešným petíciám nemohli vyhnať hazard z miest a obcí až desať rokov a aby sa reklama na online hazard šírila aj medzi deťmi a tak sa propagovalo hazardné správanie medzi mládežou," uzavrel.

 

Pripravuje sa nový zákon o hazarde: Toto by mal priniesť hráčom


Poslanci dnes schválili nový zákon o hazardných hrách, ktorý nanovo definuje štruktúry a hierarchie licencií hazardných hier a vymedzuje ich nové druhy. Zároveň sa zvyšuje ochrana hráčov hazardných hier a menia sa pravidlá na prevádzkovanie hazardných hier na internete. Za návrh zákona zahlasovali aj niektorí opoziční poslanci a parlamentom tak prešiel s podporou 86 hlasov. Návrh musí ešte podpísať prezident.

Medzi základné zmeny, ktoré nový zákon o hazarde prináša, pritom patrí najmä umožnenie súkromným domácim spoločnostiam, ako aj firmám z Európskej únie uchádzať sa o licencie na hazardné hry na internete. Podľa aktuálnej legislatívy má totiž na prevádzkovanie týchto hier monopol národná lotériová spoločnosť Tipos.

 

Novinkou má byť aj nový Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má mať kontrolu hazardu na starosti. Nový zákon zavádza novinky aj v oblasti ochrany hráčov. Zvyšuje sa napríklad minimálny počet výherných prístrojov v prevádzke na 15 kusov a obmedzujú sa prevádzkové hodiny herní s tým, že v čase od 3:00 do 10:00 bude hranie zakázané.

 

Rozširujú sa tiež kompetencie obcí, ktoré napríklad budú môcť počas určitého počtu dní v roku zakázať niektoré druhy hazardných hier. Obce tiež po novom rozhodnú o tom, či budú mať herne v blízkosti škôl alebo škôlok.

 

Za udelenie licencií a z následných poplatkov by malo podľa prepočtov rezortu financií v budúcom roku do verejných zdrojov pribudnúť vyše 64 mil. eur, v roku 2020 dodatočných takmer 25 mil. eur. Na druhej strane zriadenie nového úradu si vyžiada ročné náklady zhruba 6 mil. eur. Nový zákon má navrhovanú účinnosť od 1. marca budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies