Poslanci OĽaNO chcú dať súkromnej osobe možnosť žalovať v mene štátu

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 11:11 • 2 min
Poslanci OĽaNO chcú dať súkromnej osobe možnosť žalovať v mene štátu

BRATISLAVA – Súkromná osoba by mala mať možnosť podať žalobu v mene štátu v situáciách, keď štátu očividne vznikla škoda.

slovakia

left justify in out

Presvedčení sú o tom poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽaNO, ktorí predložili do parlamentu návrh zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu, uplatnení práva na náhradu škody štátom a treťou osobou v mene štátu a o odmene tretej osobe za uplatnenie tohto práva.
      

Korupcia je podľa predkladateľov návrhu jedným z najzávažnejších problémov, ktoré trápia občanov SR. Svedčiť má o tom aj globálny prieskum medzinárodnej organizácie Transparency International, v ktorom sa Slovensko v oblasti vnímania korupcie ocitlo na 62. mieste spomedzi 176 krajín sveta, čo je piate najhoršie umiestnenie z členských krajín Európskej únie. "Odhad finančných prostriedkov, o ktoré Slovensko ročne prichádza kvôli korupcii, prekročil 500 miliónov eur," uvádzajú poslanci.
      

Základná idea návrhu pochádza z anglo-amerického konceptu žaloby "qui tam". "Jej podstata tkvie v možnosti súkromnej osoby podať žalobu v mene štátu v situáciách, keď štátu zjavne vznikla škoda, avšak táto skutočnosť nie je adekvátne prešetrená a z politického hľadiska je takpovediac "zametená pod koberec", vysvetľujú navrhovatelia. Úspešný americký model, vďaka ktorému bolo podľa nich v Spojených štátoch amerických v roku 2013 podaných 752 žalôb a vysúdených 3,8 miliardy dolárov, v zákone prispôsobili slovenským podmienkam.
      

"Počas dvoch dekád existencie SR bola aj naša verejnosť svedkom vzniku viacerých závažných káuz, v ktorých nebola nikdy vyvodená zodpovednosť," konštatujú poslanci OĽaNO. Nazdávajú sa, že ak by navrhovaný právny mechanizmus existoval už v minulosti, mohol zachrániť napríklad desiatky miliónov eur stratených v kauze predaja emisných kvót.
      

"Aby sa v budúcnosti predišlo vzniku ďalšej spoločenskej škody, je nevyhnutné vytvoriť právne nástroje, ktoré umožnia uvedomelým a angažovaným členom občianskej spoločnosti zastúpiť štát v situáciách, keď zlyháva pri výkone svojich primárnych funkcií," uzatvárajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies