Poslanci odvolali šéfku RTVS M. Zemkovú z funkcie

NETKY.SK • 26 Jún 2012, 10:51 • 2 min
Poslanci odvolali šéfku RTVS M. Zemkovú z funkcie

Poslanci odvolali šéfku RTVS M. Zemkovú z funkcie - Politika Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková dnes vo svojej funkcii skončila.

slovakia

left justify in out

img

Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková dnes vo svojej funkcii skončila. Rozhodli o tom tajným hlasovaním poslanci NR SR na návrh parlamentného mediálneho výboru. Za odvolanie Zemkovej hlasovalo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal.
      Parlament o odvolaní Zemkovej hlasoval tajne na základe písomnej žiadosti poslancov. Takýto postup zákon o rokovacom poriadku umožňuje.
      Dôvodom na odvolanie šéfky RTVS bolo, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS "o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur". Podľa mediálneho výboru sa previnila tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS.
      Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Podľa nej by informovaním Rady RTVS zmarila súťaž. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu.
      Podľa zákona má mediálny výbor 15 dní od predčasného ukončenia výkonu funkcie generálneho riaditeľa na to, aby vypísal výzvu na prihlásenie nových kandidátov, a to prostredníctvom vysielania RTVS, na webových sídlach RTVS a NR SR a najmenej v jednom denníku celoštátnej periodickej tlače. Na pôde výboru sa následne uskutoční ich verejné vypočutie. Výbor zaujme stanovisko, ktoré predloží plénu. Hlasovanie o voľbe nového generálneho riaditeľa bude musieť predseda NR SR Pavol Paška zaradiť do programu najbližšej schôdze parlamentu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies