Majitelia Manchestru City minuli na prestupy hráčov od roku 2008 viac ako 2 miliardy eur

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 17:59 • 2 min
Majitelia Manchestru City minuli na prestupy hráčov od roku 2008 viac ako 2 miliardy eur

MANCHESTER - Prekvapenie sa nekonalo. Manchester City zdolal aj v odvete semifinále Ligy majstrov Paríž Saint-Germain (2:0) a prvýkrát vo svojej klubovej histórii sa prebojoval do finále najprestížnejšej klubovej európskej futbalovej súťaže.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa mu to ako deviatemu anglickému tímu, čo dokazuje dominantné postavenie ostrovného futbalu na európskej scéne. Po šesť zástupcov vo finále LM, resp. EPM dosiaľ mali Taliani a Nemci.

 


Odvetné semifinále bolo zároveň siedme víťazstvo ManCity v Lige majstrov v neprerušenej sérii, čo je zasa najdlhšia takáto séria v podaní anglického mančaftu v pohárovej Európe. Šesťkrát za sebou vyhrali Manchester United (1965-66), Leeds United (1969-70) a Arsenal (2005).

 

"Som neuveriteľne hrdý na svojich hráčov. A to aj na tých, ktorí z rôznych dôvodov nemohli hrať. Máme na dosah víťazstvo v Premier League a o tri týždne nás čaká veľké európske finále. Zdolali sme v súčte dvoch zápasov 4:1 mužstvo, ktoré vyradilo FC Barcelona aj Bayern Mníchov. A to už niečo znamená," zhodnotil historický postup do finále tréner Pep Guardiola.

 

Guardiola v ďalšom finále 
Aj charizmatický Španiel má veľký dôvod na radosť. Konečne prerušil šnúru štyroch semifinálových účastí v Lige majstrov a do finále klubovej súťaže číslo 1 postúpil prvýkrát od sezóny 2010/2011, keď vybojoval trofej s FC Barcelona.

 

img

 

"Guardiola získava v Anglicku tituly ako na páse, ale finále Ligy majstrov mu roky unikalo. Jeho európsky príbeh so Citizens bol až dosiaľ pretkaný absenciou šťastia v dôležitých momentoch, neschopnosti čeliť tlaku vo vypätých situáciách, keď napríklad vlani jeho zverenci nečakane prehrali vo štvrťfinále s outsidermi z Lyonu 1:3. Lenže teraz preukázali hernú kvalitu aj pevné nervy a táto tímová zrelosť sa odrazila v postupe do finále," napísal portál BBC Sport.

 

Španielska Marca sa pozrela aj na finančnú stránku historického postupu Citizens a tá je veľmi zaujímavá. Od roku 2008 je majoritným vlastníkom klubu Manchester City investičná skupina Abu Dhabi United Group zo Spojených arabských emirátov, ktorá až do dnešného dňa vrazila do tejto organizácie 2,016 miliardy eur. V desiatich rozličných sezónach nákupy hráčov stále presiahli 100 miliónov eur.

 

img

 

Príchod Robinha z Realu Madrid

Prvým veľkým nákupom nových majiteľov klubu bol ešte v roku 2008 Robinho, príchod dnes už 37-ročného Brazílčana z Realu Madrid stál vtedy 40 miliónov. Bola to veľká kauza, pretože zálusk n tohto hráča si robila aj londýnsk Chelsea.

 

Modrá časť Londýna bola dokonca už o príchode Robinha tak presvedčená, že sa začali predávať dresy FC Chelsea s jeho menom. City im však tohto dribléra vyfúklo takpovediac v poslednej chvíli. V následnom meraní síl Robinho proti Chelsea nádherne skóroval z priameho kopu. 

 

 

Prvý veľký úspech Citizens prišiel v sezóne 2011/2012, keď vyhrali Premier League po 44 rokoch. Zlatý gól strelil Sergio Agüero v nadstavenom čase posledného zápasu sezóny. City bojovalo na diaľku s Manchestrom United. Premier League vyhrali odvtedy ešte trikrát (2013/2014, 2017/2018, 2018/2019) a aktuálne je zisk ďalšieho anglického titulu zrejme len otázkou času.

 

 

Súčasná hodnota kádra ManCity je 1,13 mld. eur, čo je najviac spomedzi všetkých popredných svetových futbalových tímov. "Hráči ManCity vyhrali tiež dvakrát FA Cup, šesťkrát Anglický ligový pohár a trikrát FA Community Shield, čiže Anglický superpohár. Len úspech v Európe sa im roky vyhýbal. Najbližšie boli v roku 2016 v semifinále s Manuelom Pellegrinim. Ani príchod Pepa Guardioli nepriniesol okamžitý európsky úspech, ale táto sezóna môže byť konečne prelomová," napísala Marca.

 

img

 

Súper pre Manchester City v istanbulskom finále 29. mája vzíde z druhého semifinále medzi FC Chelsea a Realom Madrid. Prvý zápas v Madride sa skončil 1:1, odveta sa hrá v stredu od 21.00 h v Londýne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies