Poslanci odobrili dvojicu Jahnátkových zákonov

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 12:06 • 2 min
Poslanci odobrili dvojicu Jahnátkových zákonov

BRATISLAVA - Piatkové hlasovanie poslancov Národnej rady (NR) SR sa nieslo v znamení poľnohospodárskych zákonov. Zákonodarný zbor poslal do druhého čítania vládnu novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory pôdohospodárstve a rozvoji vidieka.

slovakia

left justify in out

Ten má podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka za úlohu ochrániť slovenských poľnohospodárov pred tým, aby ich nebolo možné pripraviť o pôdu, pokiaľ na nej nedokončia svoj podnikateľský zámer.

Predložený návrh kritizovali poslanci hnutia OĽaNO Mikuláš Huba chcel, aby sa zákon vrátil predkladateľovi na dopracovanie, pretože podľa jeho vyjadrenia dlhodobo nerieši problémy poľnohospodárov. Jahnátek mu oponoval tým, že to zákon ani nemá v úmysle, pretože zákon reaguje na aktuálne problémy podnikateľov v agrosektore. "Rýchlo zachráňme slovenského sedliaka, lebo mu berú pôdu spod nôh," upozorňoval Jahnátek. 

Legislatíva taktiež rieši aj problém dvojitých žiadostí o podporu na obrábanú plochu. Pokiaľ totiž niekto deklaruje, že využíva tú rovnakú parcelu ako poľnohospodársky podnik, Pôdohospodárska platobná agentúra mu úplne pozastavila financovanie. Avšak niekoľkoročné riešenie sporu môže podľa Jahnátka za ten čas podnik položiť na kolená. Ministerstvo pôdohospodárstva preto chce, aby sa prílev finančných prostriedkov stopol iba na spornú časť pozemku a po vyriešení sporu sa finančné prostriedky pridelili oprávnenému žiadateľovi. Snahu ministerstva v rozprave podporil aj Jahnátkov predchodca na ministerskom poste Zsolt Simon (Most-Híd). 

Poslanci do druhého čítania posunuli aj vládny návrh zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, ktorý taktiež predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Cieľom nového zákona je podľa ministerstva zabezpečiť uvádzanie týchto prípravkov na trh a ich používanie v súlade so zásadami obozretnosti a prevencie pri ochrane zdravia ľudí, zvierat a tiež životného prostredia. Podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka (SaS) táto právna norma zhorší podnikateľské prostredie a prispeje k likvidácii slovenských poľnohospodárov a prvovýrobcov, pretože nariaďuje autorizáciu aj takých prípravkov, pre ktoré v zahraničí táto povinnosť neplatí. Podľa Galkových slov bude autorizácia prípravkov roľníkov stáť 33 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies