Poslanci o zmenách v školstve, znížení platov i rozpočte

NETKY.SK • 1 December 2013, 13:33 • 2 min
 Poslanci o zmenách v školstve, znížení platov i rozpočte

BRATISLAVA - Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mali podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 percenta hrubého domáceho produktu.

slovakia

left justify in out

 Zmrazovanie platov poslancov, stanovenie minimálnych počtov žiakov v triedach a návrh zákona o štátnom rozpočte budú dominovať druhému týždňu 27. schôdze Národnej rady SR, ktorá pokračuje od utorka 3. decembra.

V utorok poslanci definitívne rozhodnú o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa zmrazia platy ústavných činiteľov pre rok 2014. Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa návrhu zostanú na úrovni roka 2013. Sudcom a prokurátorom ostane 13. a 14. plat. Štát rozhodnutím ušetrí takmer 8,2 milióna eur. S týmito zdrojmi sa počíta aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Združenie sudcov Slovenska zmrazovanie platov sudcov nepodporuje. Parlament právnu normu prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní. 

Novela školského zákona, ktorá stanoví minimálny počet detí v triede, čaká na zákonodarcov v stredu. Počet prvákov v jednej triede základnej školy sa napokon zvyšovať nebude, ministerstvo školstva ustúpilo od plánu zvýšiť maximálny počet zo súčasných 22 na 25 detí. Limity na triedu sa zvýšia len na druhom stupni, a to o jedného žiaka. Počet žiakov v triede v piatom až deviatom ročníku základných škôl by sa mal zvýšiť z 28 na 29. Limit sa zmení aj pre počet žiakov v prvom ročníku strednej školy, a to z pôvodných 30 na 31. Novela tiež určuje najnižší počet detí v triede. Prvákov by malo byť v triede aspoň 11. Na prvom stupni od druhého do štvrtého ročníka by malo byť v triede minimálne 13 žiakov, na druhom stupni sa ich minimálny počet stanovuje na 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať aspoň 17 žiakov. 

Osemročné gymnáziá zrejme nebudú musieť prijímať radikálne menej žiakov ako doteraz. O dva roky by sa totiž mala posunúť účinnosť ustanovenia zákona, ktoré hovorí o tom, že na osemročné gymnáziá môže nastúpiť len päť percent piatakov. Toto opatrenie malo platiť už od budúceho školského roka, a teda by sa dotklo tohtoročných prijímačiek. Účinnosť posunuli pozmeňovacím návrhom, ktorý podal poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) na zasadnutí školského výboru. 

Diskusia k zákonu o štátnom rozpočte odštartuje vo štvrtok. Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mali podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 percenta hrubého domáceho produktu. Príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na úrovni 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na úrovni 17,223 mld. eur. Štátna správa by mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 3,386 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies