Poslanci o previerke Kozolku nehovorili, lebo Magala neprišiel

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 13:14 • 2 min
Poslanci o previerke Kozolku nehovorili, lebo Magala neprišiel

BRATISLAVA - Členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa dnes o okolnostiach, za akých získal previerku prokurátor Jaroslav Kozolka, nedozvedeli nič. Na rokovanie totiž napriek pôvodnému prísľubu neprišiel šéf NBÚ Jozef Magala, vraj pre pracovnú zaneprázdnenosť. Výbor sa tak opätovne zíde v stredu 5. júna.

slovakia

left justify in out

"Rokovanie bolo zvolané predsedom výboru Martinom Feckom (OĽaNO) z dôvodu medializovaných informácií o tom, že prokurátor Generálnej prokuratúry SR bol agentom ŠtB. Chceme sa porozprávať s riaditeľom NBÚ, ako mohol takýto človek dostať previerku," vysvetlil člen výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Návrh na uznesenie výboru zatiaľ prezradiť nechcel.

"Je pre mňa prekvapením, že pán Magala neprišiel. Dostali sme informáciu, že prebieha previerka inšpekcie z Rady Európy v súvislosti s naším budúcim predsedníctvom v EÚ. Myslím si ale, že o tejto inšpekcii pán Magala vedel aj predtým, predsa sa o nej nedozvedel včera poobede," upozornil Pavol Zajac (KDH).

O tom, že Kozolka spolupracoval s komunistickou kontrarozviedkou, informoval denník Sme. Odvolával sa pritom na archívny spis, ktorý mu sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Zo spisu podľa denníka vyplýva, že udával vtedajších kolegov – vojakov. Kozolka sa údajne stal agentom kontrarozviedky v januári 1989.

Kozolka sa po medializovaní týchto informácií obrátil na NBÚ. Podal tam návrh na "opätovné preverenie už známych skutočností počas platnosti osvedčenia v rámci bezpečnostnej previerky na stupeň dôverné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies