Poslanci dnes prerokujú novelu o zdravotnej starostlivosti, ktorú im Kiska vrátil

NETKY.SK • 21 December 2017, 07:41 • 2 min
Poslanci dnes prerokujú novelu o zdravotnej starostlivosti, ktorú im Kiska vrátil

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR sa dnes vrátia do rokovacích lavíc, dôvodom je vrátená novela zákona o zdravotnej starostlivosti, s ktorou nesúhlasil prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Za problematické považuje hlava štátu zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa cez pozmeňujúci návrh. Prijatie takej zásadnej zmeny, akou je zrušenie odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov, ktorej dopad je odhadovaný pre rok 2018 na 102,8 milióna eur, a to prostredníctvom schváleného pozmeňujúceho návrhu výboru, považuje Kiska za neodôvodnené a neprijateľné. Ak mal výbor národnej rady vôľu prijať legislatívnu zmenu v oblasti odvodov, mal podľa prezidenta z ústavy vyplývajúce právo takúto zmenu iniciovať.

 

"V takom prípade by zároveň museli návrh sprevádzať doložky a posúdenia jeho vplyvov a podliehal by štandardným pravidlám troch čítaní. Forma pozmeňujúcich návrhov nemá slúžiť na uľahčenie si politickej práce vysvetľovania, presviedčania a získavania podpory pre nepopulárne návrhy. Mala by byť, naopak, nástrojom pre finálnu úpravu a odstránenie chýb, a teda nástrojom na zvyšovanie kvality zákonov," vysvetlil prezident.

Opačný postup podľa neho len prehlbuje bariéru medzi občanmi Slovenskej republiky a tými, ktorí ju spravujú. Obchádzaním riadneho legislatívneho procesu, a teda porušovaním vlastných pravidiel, parlament vysiela podľa hlavy štátu verejnosti nežiaduci signál, že princípy právneho štátu, v ktorom je štátna moc viazaná zákonom, si môže ohýbať podľa svojej vôle.

Na programe 25. schôdze bude aj informácia Mandátového a imunitného výboru NR SR o nastúpení náhradníkov na zaniknutý a neuplatňovaný mandát poslanca, ale aj sľub poslanca - náhradníka za Janu Laššákovú (Smer-SD), ktorá sa stala sudkyňou Ústavného súdu SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies