Poslanci dali ombudsmanke podnet pre porušenie listového tajomstva v parlamente

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 18:17 • 2 min
Poslanci dali ombudsmanke podnet pre porušenie listového tajomstva v parlamente

BRATISLAVA - Opoziční poslanci dnes podali podnet ombudsmanke, v ktorom verejnú ochrankyňu práv upozorňujú na možné porušenie základného práva občanov, ktorého sa dopustila Kancelária Národnej rady SR. Agentúru SITA o tom informoval predseda občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR Ondrej Dostál (OKS), nezávislé poslankyne Zuzana Zimeová, Viera Dubačová a Peter Osuský zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) namietajú, že k porušeniu základného práva na ochranu listového tajomstva došlo podľa ich názoru vydaním rozhodnutia na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom a uplatňovaním tohto rozhodnutia zamestnancami kancelárie národnej rady. Toto rozhodnutie vydal 7. apríla vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Podľa poslancov je zrejmé, že zamestnanci Kancelárie NR SR kontrolovali zásielky určené poslancom nielen z hľadiska prítomnosti nebezpečných látok, ale aj z hľadiska ich obsahu (vulgarizmy, dehonestujúci charakter), keďže v bode 3 sa totiž uvádza, že kancelária splnomocňuje zamestnancov podateľne „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované poslancom NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“ a v bode 5 predmetného rozhodnutia sa uvádza, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na tri mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje“.

Namietajú, že tak došlo k porušenie listového tajomstva, ktoré zaručuje Ústava SR. „Nikto nesmie porušiť listové tajomstvo ani tajomstvo iných písomností a záznamov, či už uchovávaných v súkromí, alebo zasielaných poštou, alebo iným spôsobom, pričom výnimkou sú prípady, ktoré ustanoví zákon,“ cituje z ústavy Dostál a dodáva, že „slovenský právny systém síce stanovuje viaceré výnimky zo zákazu porušovať listové tajomstvo, ani jednu však nemožno podľa nášho názoru aplikovať v tomto prípade“.

„Týmto podnetom žiadame verejnú ochrankyňu práv, aby situáciu preverila a zistila, či došlo k porušeniu ústavou garantovaného práva na ochranu listového tajomstva, či protiprávny stav ešte pretrváva alebo bol odstránený a aké boli prijaté opatrenia, aby k podobnému zásahu do ústavných práv v budúcnosti nedochádzalo,“ vysvetľuje Dostál.

 

V tomto prípade podľa názoru poslancov, ktorí sa obrátili na ombudsmanku, konala Kancelária NR SR v rozpore s ústavou a dopustila sa porušenia ústavou chráneného práva na zachovanie listového tajomstva. "Zasahovaním do listového tajomstva z hľadiska posudzovania obsahu korešpondencie sa dostávame mimo rámec demokratickej spoločnosti,“ uzatvára predseda OKS Dostál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies