Poslanci budú v stredu pokračovať v rozsiahlej diskusii k vládnemu programu

NETKY.SK • 7 Máj 2012, 11:03 • 2 min
Poslanci budú v stredu pokračovať v rozsiahlej diskusii k vládnemu programu

Poslanci budú v stredu pokračovať v rozsiahlej diskusii k vládnemu programu - Politika Poslanci Národnej rady SR budú v stredu pokračovať v rozsiahlej diskusii k Programovému vyhláseniu vlády. Začali s ňou minulý týždeň, na vystúpenie čaká ešte 15 písomne

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR budú v stredu pokračovať v rozsiahlej diskusii k Programovému vyhláseniu vlády. Začali s ňou minulý týždeň, na vystúpenie čaká ešte 15 písomne prihlásených poslancov.
      Rozprava k vládnemu programu trvajúca niekoľko dní sa ich vystúpením ešte nemusí skončiť. Bude totiž možné prihlásiť sa do diskusie aj ústne. Až po vyčerpaní všetkých príspevkov bude nasledovať hlasovanie o vládnom programe spojené s vyslovením dôvery vláde Roberta Fica (Smer-SD). Kabinet na to potrebuje minimálne 76 hlasov. Smer-SD ich má 83, takže opozíciu, ktorá vládny program kritizuje, pri hlasovaní nepotrebuje.
      Ficova vláda si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovila desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP.
      Medzi prioritami je aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.
      Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti či posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti.
      Na druhej schôdzi v tomto volebnom období čakajú poslancov aj prvé zákony. Richard Raši (Smer-SD) predložil návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorým sa má zjednodušiť odvolávanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Rašiho návrh má zároveň zaviesť nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami, zvoľniť vykazovanie platobnej schopnosti poisťovní, a teda priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).
      Navrhovaná zmena prerozdeľovania poistného by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť takmer o 22 miliónov eur, a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.
      Opozičná SaS zase predložila návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, na čo je však potrebná ústavná väčšina, teda 90 hlasov. Rovnaký postup si vyžaduje aj zámer liberálov znížiť počet členov snemovne zo 150 na 100.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies