Poruchy chladničiek sa vyskytujú najčastejšie v teplom období

NETKY.SK • 5 September 2011, 14:28 • 2 min
Poruchy chladničiek sa vyskytujú najčastejšie v teplom období

Poruchy chladničiek sa vyskytujú najčastejšie v teplom období

slovakia

left justify in out

img

Sezóna dlhodobých vysokých teplôt vzduchu je obdobím, kedy si chladničky vyžadujú najviac servisných zásahov. Je to spôsobené tým, že chladiaci systém musí v lete prekonávať väčší teplotný rozdiel ako v chladnejších obdobiach. Odchýlky sú náročné hlavne pre kompresor, ten sa v letnom období aj zvykne najčastejšie poškodiť. K poruche chladničky však spolu s tepelnou záťažou môže prispieť aj nesprávna údržba.
      "Najčastejším nedostatkom pri údržbe chladničky býva zriedkavé rozmrazovanie. Týka sa to všetkých chladničiek s mrazničkou, ktoré ešte nemajú funkciu, ktorá zabraňuje tvorbe námrazy," povedal pre TASR produktový manažér NAY Elektrodom Miroslav Tomka. Vysvetlil, že chladiaci systém je nastavený na podmienky, v ktorých sú steny čisté a keď sa na vnútornom povrchu chladiacej a mraziacej časti po čase tvorí vrstva ľadu, musí prekonávať väčšiu bariéru, energetická spotreba sa zvyšuje a kompresor musí pracovať intenzívnejšie. "Zanedbať netreba ani správne umiestnenie – ak chladnička stojí v blízkosti zdroja tepla alebo na ňu často svieti slnko, chladiaci systém je viac zaťažený," upozornil.
      Pomoc pri poruche chladničky poskytne autorizovaný servis, ktorý možno nájsť vo väčších mestách, najčastejšie u predajcov elektroniky. V určitých prípadoch je však praktickejšie vymeniť chladničku za novší model. "Životnosť chladničky závisí od jej typu a veľkosti a tiež od spôsobu využívania. Vo všeobecnosti majú chladničky s kompresorom dlhšiu životnosť ako malé chladničky bez kompresora. V každom prípade je však rozumné po ôsmich až desiatich rokoch zvážiť, či sa spotrebič neoplatí vymeniť, pretože po takejto dobe prevádzky už môže byť opotrebovaný a energeticky nehospodárny," pripomenul Tomka.  
      Pri výbere novej chladničky treba dbať na energetickú spotrebu, ktorá sa v slnečných dňoch pohybuje na hornej hranici údajov uvádzaných výrobcami. Pri každom modeli chladničky výrobca uvádza energetickú spotrebu v kWh za deň a tiež energetickú triedu od A po A+++. "Spotreba energie týchto spotrebičov sa pohybuje v rozmedzí od 0,4 kWh za deň, pri štandardnej kombinovanej chladničke s celkovým objemom 300 l v triede A+++, až po 0,96 kWh za deň pri chladničke podobnej veľkosti v triede A. Výraznejšie rozdiel vidíme, keď si tieto hodnoty prerátame na rok, najúspornejšie chladničky minú 150 kWh, tie menej úsporné až 350 kWh ročne," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies