Portugalsko - Island, remíza prekvapením prvého kola zápasov

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 13:37 • 2 min
Portugalsko - Island, remíza prekvapením prvého kola zápasov

ST.ETIENNE - Remíza Portugalska s Islandom (1:1) sa radí medzi prekvapenia prvého kola zápasov základných skupín na ME vo Francúzsku. Zároveň predstavuje aj najkontroverznejší výsledok v pomere k obrazu hry i štatistikám. Portugalci predviedli podobný tlak ako Španieli proti Čechom, lenže ich pyrenejský sused dokázal vyhrať (1:0).

slovakia

left justify in out

Portugalci mali podľa údajov na uefa.com výraznú prevahu vo všetkých dôležitých herných ukazovateľoch. Okrem platformy v držaní lopty (66%:34%) priam obludne dominovali aj v streleckých pokusoch, kým Islanďania vystrelili len 4-krát, Cristiano Ronaldo a spol. to skúšali takmer každú tretiu minútu (27-krát). Každú deviatu minútu vystrelili do priestoru bránky a dá sa použiť obvyklá fráza, že súper ich vycvičil z efektivity - štyri strely, štyri na bránku, tri v čistých šanciach a jedna do bránky. "Zlé jazyky" by dodali, že celkovo zo štyroch útokov, ale pravda by nebola až tak ďaleko, lebo Islanďania sa s loptou v blízkosti protivníkovej šestnástky vyskytli ozaj raritne.

 

Španieli mali v pondelok pri takmer identickej prevahe držania lopty (68%:32%) strelecký pomer voči Čechom "iba" 17:7. Keď ich v druhom polčase "drvili", bolo to 9:4, kým v stredajšom zápase 15:2, no Portugalci za týchto niečo viac ako 45 minút neskórovali, naopak, tento úsek prehrali 0:1. Hoci na rohy to bolo 7:0, na fauly naopak 4:9 a na úspešné prihrávky 270:63. Celkovo Portugalci zaznamenali v celom zápase 605 prihrávok s 92-percentnou úspešnosťou (Island 185/73%).

 

Portugalci napriek strate bodov a frustrácie z rozporu medzi priebehom a výsledkom, predviedli pôsobivý výkon. Na útočníka sa ohromnou, až 96-percentnou úspešnosťou pri 25 prihrávkach prezentoval strelec jediného portugalského gólu Nani. "Kontrolovali sme zápas a ukázali sme, že sme lepším tímom. Islanďania majú veľa fyzicky silných hráčov a v súbojoch o loptu boli agresívni," poznamenal Nani pre uefa.com. Nezaostával ani aktívny Ronaldo, ktorý si napriek pozícii, v ktorej operoval viac do prienikov, prihral so spoluhráčmi až 31-krát a z toho 28-krát presne (90%). Islandská ofenzívna trojica (Bödvarsson, Sigthorsson a Bjarnasson) mala dokopy len o dve prihrávky viac ako Ronaldo a jej úspešnosť bola v priemere len 76-percentná.

 

Cristiano Ronaldo sa však nezapísal do streleckej listiny, hoci mal tri-štyri dobré šance a to bol jeden z kameňov úrazu. Navyše prišiel aj o jeden rekord, pretože po stretnutí s Islandom už nie je najmladším hráčom Portugalska, aký kedy nastúpil na ME alebo MS. O toto prvenstvo ho pripravil striedajúci Renato Sanches, ktorý na vrcholnom podujatí debutoval vo veku 18 rokov a 301 dní. Ronaldo mal v čase svojho prvého zápasu na ME 2004 19 rokov a 128 dní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies