Portugalská Banco Espirito Santo sa rozdelí a podstúpi rekapitalizáciu

NETKY.SK • 4 August 2014, 08:40 • 2 min
Portugalská Banco Espirito Santo sa rozdelí a podstúpi rekapitalizáciu

LISABON - Portugalská spoločnosť Banco Espirito Santo (BES) sa rozdelí na dve spoločnosti. Zdravá časť banky sa tak oddelí od problémových aktív. Zdravá spoločnosť získa na svoju rekapitalizáciu prostriedky vo výške 4,9 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Väčšina z tejto sumy bude pochádzať zo záchranného úveru, ktorý získalo Portugalsko v rámci programu medzinárodnej pomoci. Rozhodla o tom portugalská centrálna banka. Súčasní akcionári a držitelia podriadeného dlhu budú niesť zodpovednosť za riziká v rámci „zlej“ banky“.

 

Európska komisia (EK) v nedeľu potvrdila, že záchranný program pre Banco Espirito Santo je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. "Prijatie tohto rozhodnutia je adekvátne na to, aby sa obnovila dôvera vo finančnú stabilitu a zaručila kontinuita služieb,“ uviedla EK s tým, že tento program umožní vyhnúť sa potenciálne škodlivým systémovým efektom. 

 

Ešte pred niekoľkými dňami portugalská centrálna banka predpokladala, že spoločnosť BES by mohli rekapitalizovať súkromní investori. Súčasný plán však podľa centrálnej banky neznamená dodatočné náklady pre verejné financie, keďže úver bude dočasný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies