Poradíme vám, čo si všímať pri výbere pôžičky

NETKY.SK • 6 December 2023, 11:00 • 2 min
Poradíme vám, čo si všímať pri výbere pôžičky

Plánujete si v blízkej budúcnosti brať spotrebný úver a záleží vám na tom, aby bol pre vás čo najvýhodnejší? Potom by ste si mali všímať viacero detailov. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších vecí, ktorým sa oplatí venovať pozornosť.

slovakia

left justify in out

Podmienky získania úveru 

Zo zákona si musia všetci veritelia, ktorí poskytujú spotrebné úvery, preveriť žiadateľov v elektronickom úverovom registri. Pokiaľ sa už v tomto registri nachádzate, resp. ste v evidencii dlžníkov, môže sa vám stať, že vám banka neposkytne pôžičku. Vopred preto zvážte svoju aktuálnu situáciu a premyslite si, či úver naozaj potrebujete. Taktiež si preverte, aké doklady bude od vás banka potrebovať.
Ani v prípade, že sa nachádzate v úverovom registri, ale nie je nič stratené. Existujú subjekty, ktoré vám legálne požičajú peniaze aj vtedy, ak ste v evidencii dlžníkov. A to bez nevýhodných podmienok. Keď pôžička bez registra zaujíma aj vás, najrýchlejšie a najjednoduchšie si ju môžete uzatvoriť cez Hyperfinancie.

 

Úrok nie je to najdôležitejšie

Pri voľbe pôžičky si mnohí žiadatelia všímajú predovšetkým výšku úroku. Síce je podstatná, no ešte významnejšiu úlohu zohráva RPMN – ročná percentuálna miera nákladov. Okrem úroku si totiž banky účtujú aj ďalšie poplatky spojené s úverom. Príkladom je poplatok za poskytnutie pôžičky, ktorý môže dosahovať až 5 % z celkovej poskytnutej sumy. Rozhodne tak nejde o zanedbateľnú čiastku.


RPMN by nemala byť výrazne vyššia ako samotná úroková sadzba. Niektoré banky sa snažia nalákať klientov práve na nízke úroky, no RPMN je tak vysoká, že úver sa v konečnom dôsledku neoplatí v porovnaní s konkurenčnou ponukou s vyšším úrokom.
Naša rada: Keď si na základe výšky úroku porovnáte niekoľko bánk a budete si definitívne vyberať medzi vašimi favoritmi, zvážte predovšetkým RPMN.

 

Dodatočné podmienky
Všímajte si, aké sú dodatočné podmienky danej finančnej inštitúcie, ktorá vám poskytuje pôžičku. Niektoré banky napríklad požadujú, aby ste spolu s úverom mali vedený aj bežný účet. Tým vám vzniká ďalší výdavok navyše. Pozornosť venujte tiež poplatkom za zmenu v rámci úverovej zmluvy a poplatkom za predčasné splatenie.
A v neposlednom rade si všímajte, aké sankcie vás čakajú, ak by ste náhodou nedokázali úver splácať. Pokiaľ si požičiavate väčšiu čiastku a nechcete riskovať, že sa pri nesplácaní dostanete do problémov, pouvažujte nad poistením.

Rýchlosť schválenia
Potrebujete peniaze celkom súrne? Overte si, ako rýchlo po schválení žiadosti sa pripíšu na váš bankový účet. V mnohých prípadoch trvá schválenie len niekoľko hodín a peniaze budete mať hneď k dispozícii. Pri niektorých finančných inštitúciách sa vám ale môže stať, že budete čakať aj niekoľko dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: freepik.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies