Nebezpečná tuberkulóza zo sveta stále nevymizla

NETKY.SK • 13 December 2019, 11:54 • 2 min
Nebezpečná tuberkulóza zo sveta stále nevymizla

Svetová zdravotnícka organizácia varovala už pred troma rokmi, že tuberkulóza (TBC) je opäť na vzostupe. Prípadov ochorenia, vrátane smrteľných, pribúda.

slovakia

left justify in out

V minulom roku TBC zabila viac ľudí ako vírus HIV. Zvlášť závažným problémom sú komplikované formy choroby, ktoré sú odolné voči liekom používaným na tuberkulózu a bežná liečba na ne nezaberá. Vedci v spolupráci so zdravotníckymi organizáciami preto testujú nové lieky, ktorým by šírenie choroby zastavili.

 

Kde sa vzala?

Tuberkulóza je ochorenie staré ako ľudstvo samo, charakteristické nálezy boli zistené už na kostiach z doby kamennej. V gréckych spisoch bola označovaná ako phthisis, teda vysušenie, Stenčovanie chorého človeka. Neskôr sa používalo označenie suchota. Až po zavedení účinnej liečby sa začalo používať označenie tuberkulóza z latinského tuberculosis, teda chorobný proces s tvorbou charakteristických uzlíkov.

 

Táto choroba vždy postihovala ľudí oslabených a slabšie sociálne skupiny s nedostatočnou výživou, žijúci vo veľkom počte v tmavých a vlhkých obydliach. Napríklad po 1. svetovej vojne, kedy bola situácia najkritickejšia. Na našom území umieralo na TBC na sto tisíc obyvateľov 360 osôb.

 

Objav baktérie

Dňa 24. marca 1882 oznámil Robert Koch objav, ktorý ho preslávil - pozoroval modré baktérie tuberkulózy pod mikroskopom. Nové prístroje už skôr umožnili objav mikrobiálnej podstaty mnohých infekčných ochorení, avšak tuberkulóza dovtedy zostávala výnimkou.

 

 

Koch bol prvý, komu sa podarilo, že tuberkulózne bacily vyrástli na umelých živných pôdach v laboratóriu. Ďalším výskumom zistil, že tieto baktérie sú prenosné z človeka na človeka napríklad vykašlanými kvapôčkami.

 

Základom kampane za verejné zdravie sa preto stala izolácia chorého, niekedy aj proti jeho vôli. Ešte v polovici 19. storočia mala tuberkulóza na svojom konte asi štvrtinu celkového počtu úmrtí a bola tak hlavnou príčinou smrti detí a mladých ľudí. V roku 1849 bola zahájená éra sanatórií, teda ešte predtým, než bol vedecky doložený ozdravný vplyv prírody.

 

Vyliečil sa v prírode

Skutočnosť, že príroda lieči, zistil až nemecký doktor Herman Brehmer, trpiaci tuberkulózou pľúc. Odcestoval totiž do Himalájí a vrátil sa vyliečený.

 

Brehmer bol presvedčený, že život vo veľkej výške na čerstvom vzduchu, slnku a chlade spoločne s množstvom výdatného jedla zmení smrteľnú chorobu na liečiteľné ochorenia.

 

Prvá vakcína

V roku 1908 Francúzi Albert Calmette a Camille Guerin vyvinuli očkovaciu látku (vakcínu) proti TBC. Trinásť rokov množili tuberkulózne bacily izolované od dobytka, ktoré boli stále menej a menej infekčné pre človeka.

 

V roku 1921 bola vakcína prvýkrát podaná dojčaťu, ktorého matka na tuberkulózu zomrela. Túto lacnú vakcínu potom dostala viac ako miliarda ľudí.

 

Prvý liek na tuberkulózu oslavuje 76 rokov

Prvý liek objavil v 40. rokoch minulého storočia Američan Selman Waksman. Liek zvaný streptomycín bol prvýkrát použitý 20. novembra 1944 u kriticky chorého pacienta, ktorého stav sa v priebehu niekoľkých dní zázračne zlepšil.

 

 

V 50. rokoch 20. storočia sa potom objavili ďalšie lieky a ochorenia tuberkulózou začali značne klesať. Podľa OSN mala byť tuberkulóza celosvetovo odstránená okolo roku 2025. Avšak len v roku 1990 bolo na celom svete zaznamenaných asi 7,5 milióna nových prípadov ochorení na tuberkulózu a zhruba 3 milióny ľudí na tuberkulózu zomrelo.

 

Epidemiologický problém na vzostupe?

Jeden pacient vykašlávajúci "Kochov" bacil môže totiž nakaziť (infikovať) stovky osôb, pričom u niekoľkých desiatok z nich dôjde k vzniku TCB ochorení. Tak vzniká veľký globálny epidemiologický zdravotnícky problém. Celosvetový vzrast počtu osôb s novo zistenou TCB v druhej polovici osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia bol spôsobený vysokým a neustále rastúcim počtom HIV infikovaných osôb, ktoré majú zhoršený imunitný systém a môžu byť veľmi ľahko infikovaní ďalšími chorobami. WHO teda predpovedá, že do roku 2020 sa tuberkulózou nakazí jedna miliarda ľudí. Pokiaľ do tej doby nebudú účinné protilátky, zomrie 70 miliónov ľudí.

 

 

Aktuálna situácia tuberkulózy na Slovensku 

V dnešnej dobe je situácia na Slovensku stabilizovaná. V roku 2014 bolo do Národného registra TBC nahlásených 336 prípadov tuberkulózy, čo je 6,2/100000 obyvateľov a v roku 2015 to bolo 317 prípadov, čo je 5,85/100000 obyvateľov.

V roku 2015 išlo o pľúcne formy v 264 prípadoch, mimopľúcne formy v 53 prípadoch, bakteriologicky overených bolo 163 prípadov (51,45%), celkovo overených 203 prípadov (64,04%). V 11 prípadoch išlo o cudzincov. V 286 prípadoch o novozistené prípady a v 31 prípadoch išlo o recidívy ochorenia. V detskej populácii do 14 rokov sa tuberkulóza vyskytla v 67 prípadoch. Oproti roku 2014 zaznamenávame nárast o 21 prípadov. V roku 2015 zomrelo 5 pacientov na tuberkulózu. Informuje portál health.gov.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies