Poradenské centrum Nádej poukazuje na obete domáceho násilia aj medzi seniormi

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 13:42 • 2 min
Poradenské centrum Nádej poukazuje na obete domáceho násilia aj medzi seniormi

BRATISLAVA – Osvetovo-poradenské aktivity na pomoc obetiam domáceho násilia, prioritne zamerané na seniorov. Tí sú totiž v spoločnosti jednou z najcitlivejších skupín, keďže sú pre svoj zdravotný stav či imobilitu často odkázaní na pomoc druhých. Práve pomoc, ale aj prevencia boli cieľom trojročného projektu s názvom Zvyšovanie povedomia a vyhľadávanie obetí domáceho násilia u špecifických cieľových skupín.

slovakia

left justify in out

"Išlo tiež o odtabuizovanie tejto témy, lebo ľudia sa často hanbia alebo nastupuje pocit vlastného zlyhania," uviedla pre TASR Adriana Havašová, riaditeľka Poradenského centra Nádej, ktoré projekt spolufinancovaný z nórskych fondov organizovalo. Celkové náklady dosiahli okolo 94.000 eur, z čoho približne 9400 eur hradilo centrum a pokryli dotácie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

 

Oslovované boli predovšetkým domovy seniorov, seniorcentrá či kluby dôchodcov, v mnohých prípadoch bol vyškolený aj samotný personál daného zariadenia. Tých upozorňovali, aby boli citlivejší a vnímavejší k svojmu okoliu, pretože sú to práve seniori, ktorí sú mnohokrát obeťami domáceho násilia, ale nevedia sa dovolať pomoci. Buď pre ich zdravotný stav, imobilnosť alebo izolovanosť od okolia.

 

„Ťažko sa je k nim dostať, keď nechodia medzi ľudí a nemôžu požiadať o pomoc, pričom stále majú často veľmi blízky citový vzťah k príbuzným," doplnila Havašová. Z ich strany pritom nemusí ísť prioritne o fyzické násilie, podľa nej ide aj o psychický teror či rôzne ďalšie sofistikované spôsoby.

 

Ďalšou skupinou, na ktorú sa centrum v rámci kampane zameralo, boli aj deti, kedy sa objavené problémy mohli riešiť následne so školou alebo sociálnou kuratelou.

 

"Je to väčšinou tak, že v rámci osvetového stretnutia sa deti popriznávali. Často ich druhé deti k tomu podnietili, aby sa nebáli a povedali, čo sa deje u nich doma. Oni to často vedia, ale dieťa samé nevedelo nabrať odvahu," vysvetlila Havašová.

 

Súčasťou projektu bola tiež kampaň Stop násiliu, v rámci ktorej centrum a jeho dobrovoľníci komunikujú a vzdelávajú osoby prvého kontaktu, teda tie, ktoré ako prvé prídu do kontaktu s obeťou násilia. Ide napríklad o obvodné či okresné úrady, ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny či políciu. Zároveň majú žiaci vybraných škôl v rámci kraja zapojiť sa do rôznych umeleckých súťaží. Tohtoročným heslom bolo "Domov je bezpečným miestom" a pri príležitosti ukončenia projektu centrum zároveň najlepšie výtvarné diela ocenilo.

 

Poradenské centrum Nádej nesie súčasné pomenovanie od septembra minulého roka. Dovtedy nieslo pomenovanie Pomoc ohrozeným deťom a vzniklo 14. júla 1997. Klientmi sú obete domáceho násilia, ženy ako obete partnerských vzťahov a ich deti, ale aj týrané, zneužívané a zanedbávané deti. Od roku 2009 participuje centrum aj na projekte BSK, v rámci ktorého pomáha rodinám v akútnej situácii pred, počas a po rozvode.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies