Popularizácia slovenskej vedy pokračuje ôsmym vydaním encyklopédie Beliana

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 17:16 • 2 min
Popularizácia slovenskej vedy pokračuje ôsmym vydaním encyklopédie Beliana

BRATISLAVA – Ľudia, ktorí si vážia overené vedomosti, si ich môžu skontrolovať v diele, ktoré je oponované a dáva zaručene spoľahlivé informácie. Na prezentácii ôsmeho zväzku všeobecnej slovenskej Encyclopaedie Beliana to povedal predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík.

slovakia

left justify in out

SAV vydáva ôsmy diel dvanásťzväzkovej národnej Encyclopaedie Beliany. Na 678 stranách autori vysvetľujú viac ako 4200 hesiel z rôznych oblastí v abecednom poradí od hesla Kalhana (meno kašmírskeho historika) až po heslo kokpit. „Písmeno K je tak obšírne, že prechádza troma zväzkami encyklopédie. Mnohé z hesiel sú veľmi komplexne spracované a v takejto podobe vychádzajú v slovenčine po prvý raz,“ povedala riaditeľka encyklopedického ústavu SAV Zuzana Vargová.

 

Vydanie obsahuje mnoho pojmov, mien štátov a miest i osobnostné heslá kam patrí napríklad rodina Kennedyovcov alebo meno prezidenta SR Andrej Kisku. „Naším cieľom je, aby sa Beliana stala národnou encyklopédiou. Meno nesie po Matejovi Belovi, ktorý bol významným slovenským polyhistorom a encyklopedistom,“ zdôraznila Vargová. Na príprave zväzku sa podieľalo približne šesťsto externých autorov, konzultantov a oponentov a približne 35 autorov ilustrácií.

 

Podľa predsedu redakčnej rady Štefana Lubyho je dôležité písať diela, ktoré pretrvávajú. „Po roku 1989 bolo zrušených mnoho akademických ústavov. Encyklopedický ústav musel dokázať svoju životaschopnosť, vďaka čomu vznikol projekt Beliana, ktorá bola zaradená medzi 142 encyklopédií sveta pre 21. storočie,“ povedal Luby.

 

Encyclopaedia Beliana je najväčší projekt Encyklopedického ústavu SAV. Vychádza vo vydavateľstve Veda už od roku 1999 a je spolufinancovaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. „V roku 2015 navýšilo ministerstvo rozpočet na Belianu, vďaka čomu používame pri príprave nový redakčný systém a encyklopédia je pripravená na internetové vydanie,“ vysvetlil Šajgalík.

 

V dvanástich ilustrovaných zväzkoch a dodatkoch obsiahne 150.000 abecedne zoradených hesiel. Cieľom encyklopédie je na vysokej odbornej úrovni podať laikovi zrozumiteľný výklad najvšeobecnejších princípov, zákonov, pojmov a javov a súvislostí medzi nimi, ako aj globálny obraz sveta. Ako prvá národná všeobecná encyklopédia veľkého rozsahu zhrnie poznatky o prírode, kultúre, vede, športe a hospodárskom a politickom vývoji Slovenska od najstarších čias po súčasnosť, o živote národnostných menšín na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies