Populácia EÚ starne, o 50 rokov bude podiel kategórie 65+ najvyšší v SR a Poľsku

NETKY.SK • 1 Apríl 2011, 11:50 • 2 min
Populácia EÚ starne, o 50 rokov bude podiel kategórie 65+ najvyšší v SR a Poľsku

Populácia EÚ starne, o 50 rokov bude podiel kategórie 65+ najvyšší v SR a Poľsku

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Európskej únie sa dožívajú čoraz vyššieho veku a žijú rozmanitejšie. Sú to hlavné závery pravidelnej správy Európskej komisie (EK) o demografických trendoch v EÚ, ktorú komisia v spolupráci so štatistickým úradom Eurostat zverejňuje každé dva roky.

Pre Slovensko je zaujímavé, že podľa predpovede EK bude tvoriť v roku 2060 viac než tretinu jeho populácie veková kategória 65+ a Slovensko bude mať v tomto ukazovateli druhé miesto v Únii po Poľsku.

K 1. januáru 2011 podľa Eurostatu žilo v EÚ 501,1 milióna obyvateľov, čo je oproti rovnakému dátumu z predminulého roka nárast o 1,4 milióna obyvateľov. Najľudnatejšou krajinou zostáva Nemecko (81,8 milióna obyvateľov), Malta ako najmenší štát má 413.000 obyvateľov. Slovensko malo k začiatku minulého roka 5,425 milióna obyvateľov a zaznamenalo medziročne nárast o 2,34 promile (v absolútnom vyjadrení o 12.700 obyvateľov).

Očakávaný vek, ktorého sa dožijú novonarodené deti, v EÚ naďalej stúpa. Momentálne odhaduje EK nárast o 2-3 mesiace na každý kalendárny rok. Čísla sú zosumarizované len za rok 2008, keď sa rodili chlapci s očakávanou dĺžkou života 76,4 roka, kým očakávaný vek dievčat bol 82,4 roka. Najlepšie predpoklady na dlhý život majú švédski muži (79,4 roka) a francúzske ženy (85 rokov). Slováci sa v priemere dožívajú 71,4 roka, Slovenky 79,1 roka.

Momentálna situácia z hľadiska demografie je alarmujúca najmä v štyroch nových členských štátoch - Bulharsku, Litve, Lotyšsku a Rumunsku, kde záporný prirodzený prírastok a vysoká miera emigrácie zapríčinili radikálny úbytok obyvateľstva. Počet obyvateľov klesá aj v Maďarsku, Nemecku, Estónsku a na Malte.

Slovensko má podľa údajov z minulého roka druhý najnižší podiel najstaršieho segmentu obyvateľstva (nad 65 rokov - 12,3 percenta). V prípade, že jeho demografický trend bude pokračovať rovnakým tempom, toto číslo sa za nasledujúcich päť desaťročí strojnásobí a Slováci sa "vyšplhajú" takmer na vrchol rebríčka. EK odhaduje, že v roku 2060 budú tvoriť Slováci nad 65 rokov až 36,1 percenta obyvateľov, čím sa Slovensko dostane hneď za lídra Poľsko (36,2 percenta).

V EÚ porodila matka v roku 2009 v priemere 1,6 dieťaťa, čo je mierne zvýšenie oproti roku 2007 (1,45). EK však konštatuje, že na to, aby bola spoločnosť ako celok samoudržateľná, by potrebovala každá matka porodiť v priemere minimálne dve deti (2,1). Najvyššia fertilita je v Írsku (2,07), najnižšia v Lotyšsku (1,31), kým slovenská matka mala pred dvoma rokmi v priemere 1,41 dieťaťa.

Štruktúra tradičnej rodiny prechádza radikálnou zmenou. V únii klesá počet manželstiev, napriek tomu stúpa počet rozvodov a rastúci trend má aj počet mimomanželských detí. Priemerne štyri z desiatich manželských zväzkov stroskotajú a viac než tretina detí sa narodí rodičom, ktorí nie sú manželmi.

EK poukazuje aj na to, že motorom rastu počtu obyvateľstva sú vo veľkej miere imigranti. Počas krízy sa počet imigrantov scvrkol síce takmer na polovicu, ale v absolútnych číslach počet nerezidentov v krajinách EÚ naďalej rastie. Kým migrácia z tretích krajín za účelom práce oproti minulej správe značne poklesla, výrazne stúpol počet žiadostí o pobyt od študentov spoza hraníc EÚ. Predovšetkým imigranti budú hlavnou príčinou toho, že Únia môže rátať so všeobecným nárastom obyvateľstva až do roku 2060.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies