Ponta: Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre stabilitu východnej Európy

NETKY.SK • 17 December 2014, 17:38 • 2 min
Ponta: Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre stabilitu východnej Európy

BUKUREŠŤ - Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre stabilitu východnej Európy a jeho energetické vyhrážky vyvolávajú oveľa väčšie znepokojenie ako vojenské. Vyhlásil to dnes rumunský premiér Victor Ponta, ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ponta novinárom povedal tiež, že plánovaná Európska energetická únia je atak jediným dobrým riešením pre krajiny v regióne. A zároveň označil prieskum ložísk v Čiernom mori za absolútnu prioritu svojej vlády.
     

Americká ropná firma Exxon Mobil a rakúska spoločnosť OMV Petrom uskutočňujú prieskumné vrty v rumunských vodách Čierneho mora už od roku 2011 a očakávajú, že sa im podarí nájsť významné ložiská ropy a plynu.
     

Rumunsko aj ďalšie štáty na Balkáne a vo východnej Európe znepokojujú napäté vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom. Väčšina týchto krajín je totiž závislá od dovozu plynu z Ruska, ktoré používa svoje energetické bohatstvo ako prostriedok nátlaku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies