Poľnohospodári na Zemplíne postupne dokončujú žatevné práce

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:59 • 2 min
Poľnohospodári na Zemplíne postupne dokončujú žatevné práce

Poľnohospodári na Zemplíne postupne dokončujú žatevné práce

slovakia

left justify in out

Žatevné práce v regióne Zemplína sa postupne dostávajú u väčšiny poľnohospodárskych subjektov do záverečnej fázy. Tohtoročná úroda je však v súvislosti s májovými a júnovými povodňami nižšia ako po minulé roky. Mnohé polia sú stále zaplavené vodou a obilniny, ktoré zostali nepokosené kvôli ich znehodnoteniu, sa v týchto dňoch prostredníctvom techniky poľnohospodárov odstránia mulčovaním a podmietkou.
      "Žatva v michalovskom regióne je prakticky ukončená. Nepozbierané plochy pravdepodobne už ani pozbierané nebudú, keďže obilie postihli v mnohých prípadoch choroby, napríklad fuzária," uviedol pre TASR predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) so sídlom v Michalovciach, Július Fazekas. Ako dodal, znehodnotené obilniny nie sú v mnohých prípadoch vhodné ani na kŕmne účely. Malou náplasťou na zlý rok pre poľnohospodárov sú podľa Fazekasových slov oproti minuloročnej sezóne lepšie predajné ceny za jednotlivé plodiny. "Vzrástli v priemere o 30 až 50 %, no ani zďaleka nepokrývajú výpad z dôvodu nízkych úrod," konštatoval.
      V minulom roku dosiahli poľnohospodári v regióne priemernú produkciu napríklad u pšenice 4,2 tony (t) z hektára (ha), počas tohtoročnej žatvy vyprodukovali 2,35 h. V prípade jačmeňa dosiahli v sezóne vlaňajšieho roka 3,64 t z ha a v tomto roku zaznamenali hektárový výnos v priemere 1,9 t. Výnos z repky olejnej na úrovni 1,53 t sa oproti tomu spred roka znížil asi o 800 kg.
      "Začiatkom mája sa ukazovala vo vranovskom regióne veľmi dobrá úroda hustosiatych obilnín a repky, nadpriemerné zrážky sa však postarali o prudký pokles ich kvality aj úrody," poznamenala Vlasta Hudacká z RPPK vo Vranove nad Topľou. Poľnohospodári v regióne podľa jej slov počas tejto žatvy stihli pokosiť repku olejnú z výmery 2056 ha, pričom priemerná hektárová produkcia dosiahla 1,65 tony. "Z hustosiatych obilnín sme ukončili zber jačmeňa ozimného na výmere 295 ha s produkciou 3 tony z ha a jačmeňa jarného s priemernou produkciou 1,2 t z ha. Úroda pšenice pozbieraná na ploche 4810 ha predstavuje hektárový výnos na úrovni 2,5 t," spresnila Hudacká. Zároveň dodala, že žatevné práce sa v tomto týždni pravdepodobne ukončia. Na poliach v okrese Vranov je podľa nej potrebné ešte dokosiť ovos, jačmeň jarný a raž.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies