Pomoc maďarským dlžníkom nesmie znefunkčniť bankový systém

NETKY.SK • 23 September 2013, 08:42 • 2 min
Pomoc maďarským dlžníkom nesmie znefunkčniť bankový systém

BUDAPEŠŤ - Snahy Budapešti o zníženie záťaže, ktorú pre maďarské rodiny tvoria úvery v cudzích menách, nemôže ohroziť funkčnosť bankového sektora v krajine. V nedeľu to vyhlásil minister hospodárstva Mihály Varga.

slovakia

left justify in out

Stotisíce obyvateľov Maďarska bojujú s problémami pri splácaní úverov vo švajčiarskych frankoch (CHF), ktoré boli pred začiatkom krízy v roku 2008 obľúbenou nízkoúrokovou voľbou pre hypotéky, splátky ktorých ale dramaticky narástli kvôli poklesu hodnoty maďarského forintu (HUF). Vláda od bánk chce, aby úvery konvertovali z CHF na HUF, "žiaden člen vlády ale nepovedal, že by (táto konverzia) mala prebehnúť naraz", povedal Varga v rozhovore, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnila maďarská televízia ATV. Potvrdil však vládne ultimátum, že ak banky do 1. novembra neprídu s návrhom riešenia problému, potrebné kroky urobí Budapešť. 

Maďarské banky, ktoré sú prevažne v zahraničných rukách, sa obávajú, že návrh plánu na pomoc dlžníkom by mohol v konečnom dôsledku viesť k rýchlej konverzii viac než 10 mld. CHF. To by finančným domom spôsobilo vysoké straty a ďalej podkopalo maďarskú menu, povedal šéf maďarskej bankovej asociácie Mihály Patai. Medzi banky, ktoré by nútená konverzia zasiahla najťažšie, by patrili rakúske finančné domy Erste a Reiffeisen, nemecká Bayerische Landesbank alebo talianska Intesa Sanpaolo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies