Poľsko a Rusko sa sporia o májové oslavy konca 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 3 Február 2015, 16:15 • 2 min
Poľsko a Rusko sa sporia o májové oslavy konca 2. svetovej vojny

VARŠAVA - Ďalší spor v súvislosti s oslavami ukončenia druhej svetovej vojny vypukol medzi dvoma susednými krajinami Poľskom a Ruskom, ktorých vzťahy sa zhoršili pre ruské zapojenie sa do krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Nezhody sa týkajú plánov Varšavy pozvať 8. mája do Gdanska svetových lídrov na slávnosť pri príležitosti 70. výročia konca vojny. Tak by mohli západní lídri ospravedlniť svoju neúčasť na slávnostnej prehliadke v Moskve nasledujúci deň. Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna povedal, že "nie je prirodzené, aby sa vzdanie holdu ukončenia vojny organizovalo tam, kde sa vojna začala". Jeho slová sa týkali sovietskej invázie do Poľska na začiatku druhej svetovej vojny, čo nahnevalo Rusko, ktoré uprednostňuje zdôrazňovanie hrdinskej úlohy Sovietov v boji so spojencami proti nacistickému Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies