Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo vagnerovcov

NETKY.SK • 28 August 2023, 15:00 • 2 min
Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo vagnerovcov

VARŠAVA - Poľsko a pobaltské štáty v pondelok požiadali Bielorusko, aby vyhostilo zo svojho územia žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski.

slovakia

left justify in out

"Požiadali sme režim (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka, aby okamžite vyhostil Vagnerovu skupinu z Bieloruska," povedal Kamiňski po stretnutí so svojimi kolegami z Litvy, Lotyšska a Estónska.

Poľsko predtým opakovane vyjadrilo obavy, že ruskí vagnerovci operujúci v Bielorusku by mohli byť využití na destabilizáciu situácie v okolitých krajinách. Lukašenko v piatok 25. augusta vyjadril presvedčenie, že šéf Kremľa Vladimir Putin nenesie zodpovednosť za haváriu lietadla z 2. augusta, v ktorom sa nachádzal aj šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ten so svojimi žoldniermi bojoval aj vo vojne proti Ukrajine. 

Lukašenko zároveň vyhlásil, že vagnerovci sa stále zhromažďujú v Bielorusku, kde zostanú aj napriek správam o Prigožinovej smrti. Nevedel však povedať, kto bude teraz túto žoldniersku skupinu riadiť. Podľa Lukašenkových odhadov sa na bieloruskom území nachádza približne 10.000 bojovníkov Vagnerovej skupiny.

 

Bieloruský líder v piatok zdôraznil, že šéfovi vagnerovcov neprisľúbil žiadne bezpečnostné záruky ani nebol zodpovedný za jeho bezpečnosť po tom, ako Prigožin so svojimi bojovníkmi podnikol v júni ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Ukončenie tejto krízy v Rusku sprostredkoval - podľa oficiálnej verzie - práve Lukašenko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies